Volgens de Adobe Digital Economy Index zullen de uitgaven voor e-commerce in de VS alle records voor de feestdagen breken en voor het eerst de grens van 200 miljard dollar overschrijden.

De verkoop zal in de periode november-december met 10% op jaarbasis stijgen tot 207 miljard dollar, voorspelde Adobe woensdag in zijn jaarlijkse prognose voor de feestdagen.

De grote winkeldagen verliezen in de VS echter aan belang naarmate onlinehandel meer gemeengoed wordt. Hoewel retailers nog steeds kortingen zullen aanbieden, zullen deze vroeger plaatsvinden en kleiner zijn. De digitale verkoop tijdens de Cyber Week, die van Thanksgiving tot en met Cyber Monday duurt, zal met slechts 5% stijgen tot 36 miljard dollar – 17% van de totale uitgaven tijdens de feestdagen.

De verkoop op Cyber Monday zal met 4% stijgen tot 11,3 miljard dollar, voorspelt Adobe. Het wordt de grootste winkeldag van het seizoen – en van het hele jaar, aldus het bedrijf. Verwacht wordt dat de uitgaven op Black Friday met 5% zullen stijgen tot 9,5 miljard dollar, gevolgd door Thanksgiving, dat 5,4 miljard dollar zal opleveren, een stijging van 6%. Alle drie de grote winkeldagen groeien minder dan het seizoen in zijn geheel, merkt Adobe op.

Consumenten zullen dit jaar gemiddeld 12 uur online winkelen voor de feestdagen, voorspelt Adobe. Tijdens de “gouden uren” van Cyber Monday, de populairste tijd om aankopen te doen, zullen kopers bijna 3 miljard dollar online uitgeven, 50% meer dan op een doorsnee dag in augustus 2021. Tussen 8 en 9 uur Pacific tijd op Cyber Monday, het piekuur voor uitgaven, zullen consumenten meer dan $ 12 miljoen per minuut uitgeven.

Online aankopen zullen ook aan belang winnen dankzij een nieuwe “koop nu, betaal later” aanpak, die shoppers in staat stelt meer uit te geven zonder onmiddellijk geld te moeten neertellen.

Verwacht wordt dat de wereldwijde e-commerce-uitgaven voor de feestdagen met 11% zullen stijgen tot ongeveer 910 miljard dollar. Die stijging zou de totale online aankopen in 2021 voor het eerst op meer dan 4 biljoen dollar brengen, voegt Adobe eraan toe.