Afbeelding: Sotheby’s

Na een pittige biedingsstrijd die maar liefst 20 minuten duurde, bracht de 11,5 ct. Williamson Pink Star $57,7 miljoen (HK$453,2 miljoen) op tijdens een veiling op 5 oktober bij Sotheby’s Hong Kong, waardoor het de op één na meest waardevolle diamant is die ooit op een veiling is verkocht.

Dat eindresultaat is bijna drie keer de oorspronkelijke schatting van 21 miljoen dollar.

De levendige internally flawless (zuivere) “bubblegum“-kleurige kussenvormige Williamson Pink Star bereikte ook een wereldrecordprijs per karaat voor een diamant of edelsteen (5,2 miljoen dollar per karaat).

Het vorige veilingrecord per karaat was in handen van de Blue Moon of Josephine, een 12,03 ct. blauwe diamant die ook mooi levendig en intern onberispelijk was. Die werd in 2016 verkocht voor 48,5 miljoen dollar.

De Williamson Pink Star – genoemd naar de mijn in Tanzania waar hij werd gevonden – werd verkocht op een live veiling met één lot. Het winnende bod kwam van een particuliere klant in Boca Raton, Fla., die de steen kort na de verkoop omdoopte tot de Rosenberg Williamson Pink Star.

De meest waardevolle diamant ooit geveild blijft de CTF Pink Star, die in april 2017 bij Sotheby’s werd verkocht voor 71,2 miljoen dollar. Die 59,6 ct. ovale mixed-cut diamant is nog steeds het wereldveilingrecord voor elke diamant, edelsteen of sieraad.

Het resultaat vandaag getuigt niet alleen van de veerkrachtige vraag naar topkwaliteit diamanten in Azië, maar ook van een verhoogd bewustzijn van de grote schaarste van roze diamanten gedreven door een steeds beperkt aanbod,” zei Wenhao Yu, voorzitter van juwelen en horloges bij Sotheby’s Azië, in een verklaring.