afbeelding: Gucci

Het luxueuze modehuis Gucci is met de opening van zijn eerste boetiek en een collectie van creatief directeur Alessandro Michele in de hoogwaardige juwelenmarkt gestapt.

De boetiek, exclusief gewijd aan juwelen, opende haar deuren op 2 juli op de Place Vendôme in Parijs en zal de nieuwe Hortus Deliciarum collectie voorstellen.

De lijn omvat meer dan 200 stukken, voornamelijk unieke stukken. Elk stuk is gemaakt in Italië en is gebaseerd op een van de drie thema’s: de eeuwige liefde, het dierenrijk en de solitaires. Dit is bijvoorbeeld het geval met een 30,30 karaat opaal, met de hand geslepen, in een spiraalvormige slangring, gevlekt met diamanten.

Hoewel Gucci al hoogwaardige sieraden verkocht, was dit de eerste keer dat het zich vertakte in stukken van hogere kwaliteit. De prijs van de nieuwe stukken ligt tussen de 50.000 en 800.000 euro (56.129 tot 898.065 dollar), zo wordt bevestigd door een woordvoerder van het merk.

De overgang van het merk naar hoogwaardige juwelen kwam de dag na de opening van een nieuwe winkel op de Place Vendôme, in de Franse hoofdstad, door het moederbedrijf Kering. Kering’s Chinese juwelenmerk Qeelin onthulde op 1 juli haar nieuwe boetiek op het historische plein.

Gucci’s geschiedenis

Guccio Gucci’s jeugd en adolescentie waren nederig. Geboren in 1881, was Guccio de zoon van een Italiaanse Guccio Guccilederwarenproducent uit het noorden. Guccio was niet erg enthousiast over het kiezen van hetzelfde professionele pad als zijn vader, dus toen hij een tiener was, ging hij naar plaatsen als Londen en Parijs, waar hij werkte als ober, vaatwasser en conciërge. In Londen werkte hij als liftbediende in het prestigieuze Savoy Hotel, en het was in die tijd dat hij de stijl en elegantie van vele rijke en beroemde mensen observeerde. In het bijzonder nam hij nota van de prachtige stijlen van bagage die hij zag.

Terug in Florence in de veertiger jaren hield hij zo veel van mode en stijl dat hij in de voetsporen van zijn vader trad en een revolutie teweegbracht in de leerindustrie met een collectie van hoge kwaliteit artikelen. De eerste Gucci-boetiek werd in 1921 in Florence opgericht en het is van daaruit dat de legendarische geschiedenis van Guccio Gucci en zijn bedrijf echt van start is gegaan. Zijn onderneming werd al snel bekend om zijn ongelooflijke niveau van vakmanschap.

Het jaar 1953 is vermaard om twee redenen: het overlijden van Guccio Gucci en de opening van de eerste Gucci-winkel in het buitenland. Winkels begonnen overal te verschijnen en het glamoureuze symbool “GG”, dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt, werd in de jaren zestig van de vorige eeuw gecreëerd. De daaropvolgende decennia leidden tot bijna faillissement en familieproblemen, maar het bedrijf werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw opnieuw op de rails gezet en is nu een van de meest winstgevende Italiaanse designhuizen.

Het Franse conglomeraat Kering heeft in 2003 een belang van 60% verworven in de Gucci-groep.