De toonaangevende Indische diamanthandelsorganisaties hebben hun leden opgeroepen om minstens een maand lang te stoppen met het importeren van ruwe diamant om een overaanbod te voorkomen en ervoor te zorgen dat de banken hun krediet aan de sector handhaven.

Bedrijven zouden moeten overwegen om de ruwe invoer vanaf 15 mei voor minimaal 30 dagen te onderbreken, volgens een brief van de Gem & Jewellery Export Promotion Council (GJEPC) en vier andere industrie-instanties.

De beweging – die vrijwillig zou zijn van de kant van de importeurs – zou de handel helpen herstellen van de COVID-19-crisis door het vermijden van een vloed van ruw die de pijplijn ingaat, verklaarde de brief. Het zou ook geldschieters laten zien dat de handel bereid is om zijn schulden te minimaliseren, waardoor ze worden ontmoedigd om krediet te verlagen.

Een dergelijke invoerstop zal de branche helpen de uitdaging aan te gaan die vanwege de onrust in de wereldwijde edelstenen en juwelenmarkt is ontstaan,” zeiden de groepen in hun pleidooi voor de handel. Het werd ondertekend door hoofden van GJEPC, de Bharat Diamond Bourse in Mumbai, de Mumbai Diamant Merchants Association, de Surat Diamond Bourse, en de Surat Diamond Association.

De Indische slijpsector en diamanthandel zijn op zijn minst tot 3 mei gesloten vanwege een landelijke lockdown gericht op het indammen van het coronavirus. In zijn huidige vorm zou elk ruw dat India binnenkomt in voorraad blijven tot de zaken weer opengaan. Ondertussen hebben de sluitingen van de detailhandel en de handelscentra over de hele wereld de vraag naar geslepen diamant weggevaagd, waardoor de Indische branche onder zware druk is komen te staan.

De groepen die de brief hebben ondertekend hebben een ontmoeting gehad met vooraanstaande diamantexporteurs en andere prominente handelsleden om stappen te onderzoeken om de impact van de neergang te minimaliseren. Ze hebben ook de Indische regering geschreven om haar te informeren over de “precaire” toestand van de edelsteen- en juwelenindustrie van het land, zeiden ze. De GJEPC en de handel zullen de kwestie in de tweede week van juni opnieuw bekijken om te beslissen of verdere actie nodig is.