Recente aankondigingen met plannen zijn geen garantie dat de handelsbeurzen van onze sector op het bekendgemaakte tijdstip zullen plaatsvinden. Maar vaccins hebben enige hoop gegeven.

Drie weken in maart 2020 onderstreepten hoe snel de situatie tijdens Covid-19 kan veranderen. Op de derde van de maand kondigde JCK aan dat zijn jaarlijkse shows in Las Vegas eind mei en begin juni gewoon zouden doorgaan, ondanks de uitbraak. Op de 17e van de maand werden ze afgelast.

Wat in de tussentijd gebeurde was ongekend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde het nieuwe coronavirus op 11 maart tot pandemie. Amerikaanse handelsbeurzen werden geannuleerd. Diamantbeurzen begonnen over de hele wereld hun handelszalen te sluiten. En de staat Nevada beval alle niet-essentiële bedrijven om gedurende 30 dagen te sluiten voor het publiek, waardoor JCK gedwongen werd om te sluiten.

Nieuwe planningen kwamen snel uit, met tijdschema’s die, achteraf gezien, onrealistisch waren. Reed Exhibitions, dat de JCK-shows organiseert, schoof zijn handelsbeurzen door naar augustus 2020. De Hong Kong Trade Development Council (HKTDC) heeft zijn diamant- en juwelenbeurzen van maart met slechts tweeënhalve maand uitgesteld tot midden mei. Informa, de organisator van de Hongkong-beurzen in september, deed later hetzelfde door zijn evenementen uit te stellen tot november. Een paar van deze handelsbeurzen werden virtuele beurzen, maar geen enkele vond plaats in de fysieke vorm.

De organisatoren zijn nu veel voorzichtiger. Zij beseffen hoe snel omstandigheden kunnen evolueren, maken hun tijdschema’s onder voorbehoud bekend en geven toe dat onverwachte gebeurtenissen hun plannen in de war kunnen sturen.

Er duiken nieuwe situaties op die niemand had verwacht – bijvoorbeeld het gemuteerde virus,” verklaarde Elena Jasper, beursdirecteur van de jaarlijkse Inhorgenta Munich show in Duitsland. “We hoopten allemaal dat we [de evenementen van 2020] gewoon naar dit jaar konden verschuiven en dat alles dan weer normaal zou zijn, of in ieder geval te doen. Maar de situatie is anders.

Inhorgenta, Duitslands grootste juwelententoonstelling, ontweek de golf van annuleringen in 2020 – het vond plaats in februari, net voordat Europa begon te vergrendelen. De editie van dit jaar, gepland van 15 tot 19 april, zal waarschijnlijk niet doorgaan. De organisatoren overleggen momenteel met de deelnemers over de data. Messe München, die de show runt, verwacht half februari een update te kunnen geven.

Iedereen is nog voorzichtiger omdat niemand weet wat er nog kan komen“, zei ze. “Komen er meer golven, en zijn er meer gemuteerde virussen die we niet onder controle kunnen krijgen? Is het vaccin in staat om het virus te stoppen? En zo zijn er veel open vragen waardoor niemand echt aan mensen wil vertellen ‘dit is de nieuwe datum en het zal dan zeker plaatsvinden’.

Deze onzekerheid heeft ook gevolgen gehad voor HourUniverse, de opvolger van Baselworld, die onlangs zijn show van april 2021 heeft uitgesteld. De organisatie hoopt het evenement tussen half juni en de eerste week van juli te kunnen houden om de zomervakantiepiek te vermijden en te voorkomen dat het in september en oktober zou vallen wanneer er veel nieuwe handelsbeurzen worden gepland. Maar dat plan kan in een oogwenk van de baan zijn, waarschuwde Michel Loris-Melikoff, de directeur van de Zwitserse show.

Wat we vandaag beseffen is dat de dingen drastisch kunnen veranderen in om het even welke richting, in positieve of in negatieve zin,” zei Loris-Melikoff. “Daarom mikken we op dit tijdstip. Maar natuurlijk moeten we ook andere tijdsblokken in overweging nemen.

De HKTDC is nog steeds van plan haar 2021 Hong Kong International Diamond, Gem & Pearl Show en haar Hong Kong International Jewellery Show te houden van 2 tot 6 juli, “mits de omstandigheden het toelaten“, zei een woordvoerder. Sarin Bachmann, group vice president bij JCK and Luxury, zei dat de organisatoren “volledig gefocust” waren op het houden van de hoofdshow van 27 tot 30 augustus en de Luxury zusterbeurs van 24 tot 30 augustus.

Ondertussen zal Informa’s Jewellery & Gem World Hong Kong show, evenals de kleinere June beurs, plaatsvinden zoals gepland van 17 tot 23 september als de gezondheidsomstandigheden het toelaten en de internationale reisbeperkingen versoepelen, zei Celine Lau, directeur van het bedrijf dat de juwelenbeurzen organiseert.

Tot nu toe zijn de kansen in september groter dan in juni, maar de situatie schommelt regelmatig,” voegde Lau eraan toe.

Eigenaar van de locatie van de handelsbeurzen? Of huurder?

Inhorgenta en HourUniverse zijn eigenaar van hun locaties, waardoor zij over meer flexibiliteit beschikken dan wanneer zij ruimte zouden huren. Dat geldt ook voor de Italian Exhibition Group (IEG), waarvan de VicenzaOro show in september een van de weinige grote juwelenbeurzen was die vorig jaar doorgingen.

Degenen die verantwoordelijk zijn voor de hal zijn onze collega’s, dus we kunnen heel gemakkelijk contact met hen opnemen en proberen onze data te wijzigen,” zei Jasper van Inhorgenta. “Ze hebben een heel korte communicatielijn. Dus ik denk dat dat zeker een pluspunt is.

JCK en Informa hebben die luxe niet.

Als je geen eigenaar bent, heb je veel meer beperkingen, neem je meer risico’s en moet je zeker bepaalde overeenkomsten tekenen“, voegt Marco Carniello, group brand director voor de sieraden- en modedivisie van IEG, toe. “Maar nu, vanwege de pandemie, denk ik dat geen enkele locatie een probleem zou maken voor een organisator over de aanbetaling of rond het annuleringsbeleid.

Dit betekent dat een aangekondigde datum nog lang geen garantie is dat het evenement op het aangekondigde tijdstip zal plaatsvinden. Toch sprak Carniello het vertrouwen uit dat de IEG juwelenshows van 2021 volgens plan zullen plaatsvinden, met OroArezzo van 12 tot 15 juni in Arezzo, en VicenzaOro van 10 tot 14 september in Vicenza.

Op basis van het bewijsmateriaal dat we op dit moment hebben, is het risico dat er medio juni nog steeds beperkingen [in Italië] zullen zijn, gemiddeld tot laag,” voorspelde hij. “Voor september is er momenteel een zeer laag risico dat er beperkingen [nog steeds] van kracht zullen zijn.

De organisatie van de meeste handelsbeurzen neemt ongeveer zes maanden in beslag. De onzekerheid rond Covid-19 maakt dit moeilijk. HourUniverse is zich hiervan bewust en overweegt om naast een jaarlijkse beurs in Basel ook kleine satellietbeurzen over de hele wereld te organiseren, zodat zij op kortere termijn dan normaal kan inspelen op de vraag naar evenementen op specifieke plaatsen.

Klanten kunnen zeggen: “Je moet iets in Guangzhou of Shenzhen doen, of er zijn zoveel verzamelaars in Singapore, waarom overweeg je het daar niet te doen of in Riyadh of in Long Beach?” zei Loris-Melikoff. “We doen het niet voor onszelf, we doen het voor de bedrijfstak. Dus als de branche vraagt om een live show op een heel specifieke plaats, en het is ook voor ons echt zinvol, dan gaan we het doen.

De pandemie zou er ook toe kunnen leiden dat er minder shows over de hele wereld plaatsvinden.

Als je de kans hebt om mensen fysiek te ontmoeten, voelt dat heel goed. We hebben het nodig om elkaar te zien. We hebben echt het gevoel dat de sector shows nodig heeft,” zei Loris-Melikoff. “Maar ik ben er absoluut van overtuigd dat we in de toekomst waarschijnlijk minder zullen reizen, omdat we nu allemaal hebben geleerd hoe we met Zoom en videochat moeten werken, ook al hebben we er een hekel aan. Het helpt ons echt om veel efficiënter en sneller met elkaar te praten.

Veel handelsbeurzen in de zomer?

De zomer zal overvol raken, als we het huidige schema mogen vertrouwen. De timing halverwege het jaar kan de kans op de gebeurtenissen zelfs vergroten, zei Jasper van Inhorgenta.

Vanwege de temperatuur en de mogelijkheden om buiten te zijn, denk ik dat het aantal [besmettingen] in de zomer zal dalen,” voorspelde ze, waarbij ze opmerkte dat de virussituatie vanaf oktober zou kunnen verergeren. “Bezoekers zullen zich vrijer, gelukkiger en minder gebonden voelen als het zomer is.

Of de shows dit jaar doorgang kunnen vinden, hangt uiteindelijk af van het succes van de vaccins en hoe de regeringen reageren op nieuwe golven van Covid-19. Het hangt er ook van af of de organisatoren hun gezondheidsmaatregelen kunnen aanscherpen om hun plaatsen in coronavirusvrije zones om te vormen.

Er zijn zoveel mogelijkheden, ook met de mogelijkheid om snel te testen, om een veilige bubbel te creëren in de hallen,” merkte Jasper op. “Hoe ver we kunnen gaan en wanneer – dat hangt ook een beetje af van de politieke situatie.

De Italiaanse IEG overweegt Covid-19-tests in te voeren op haar handelsbeurzen. Maar zoals alle organisatoren, zal het de deelnemers nog niet verplichten om gevaccineerd te zijn, omdat de uitrol van de injecties in de verschillende landen in snelheid varieert.

Ik verwacht dat [deze maatregel] waarschijnlijk volgend jaar zal komen, wanneer er veel meer beschikbaarheid van het vaccin zal zijn,” zei IEG’s Carniello.

Het vooruitzicht van massale inenting geeft enige hoop dat 2021 beter zal zijn dan vorig jaar, voegde de leidinggevende eraan toe.

Nu we weten dat we ten minste drie vaccins hebben die zijn goedgekeurd, geeft dit alle organisatoren van handelsbeurzen ten minste het gevoel dat dit het licht aan het einde van de tunnel is,” concludeerde Carniello.