Het besluit van President Donald Trump om, in de context van de aanhoudende handelsoorlog met China, 10% invoerrechten op $300 miljard Chinese producten op 1 september op te leggen zal meerkosten voor producten betekenen die door de juweliers van de V.S. worden gebruikt.

Het besluit van de president, dat vorige week via een tweet werd aangekondigd, heeft in principe betrekking op alle resterende producten die door China werden geïmporteerd en die in de eerste drie ronden van de tarieven niet werden gedekt.

Op de lijst staan: diamanten; gekweekte en natuurlijke parels; edelstenen, waaronder robijnen, smaragden en saffieren; synthetische edelstenen, waaronder diamanten; zilveren sieraden; gouden kettingen en halskettingen; religieuze juwelen; speelgoedjuwelen; en meer.

Sommige sieraden zijn al belast, waaronder bepaalde geschenkdozen, juweliersbalansen, kralen en schroot.

De 10% invoerbelasting zal op 1 september worden geheven, maar de administratie heeft de mogelijkheid om het eventueel te verhogen tot 25%.

Volgens het Amerikaanse Census Bureau, is China een aanzienlijke importeur van sieraden in de VS, met een import van 2,09 miljard dollar aan sieraden in 2018, ongeveer 15% van de totale invoer. China verscheepte ook 233 miljoen dollar in edelsteen diamanten naar de VS in 2018 en 1,01 miljard dollar in edelstenen.

Onder de sectoren die hard getroffen zouden kunnen worden, zijn laboratoriumdiamanten. Kleinere synthetische diamanten worden steeds vaker in China geteeld, maar net als natuurlijke diamanten worden er in India veel van die diamanten geslepen en kunnen op die manier aan de tarieven ontsnappen.

Esther Fortunoff, voorzitter van Fortunoff Fine Jewelry, die een winkel heeft in Westbury, N.Y., en een website, zegt dat ze heeft gehoord van haar box vendors dat de kosten van hun items zal stijgen, misschien wel zo veel als 25%.

Vijfentwintig procent is veel,” zegt ze, “en in de geest van de consument, zijn zaken als dozen en tassen onderdeel van het zakendoen. Zij zien dat niet als waar ze voor betalen, maar het gaat allemaal in de kosten van de retailer.

Ze voegt hieraan toe dat de prijs van goud ook enorm stijgt, “Ik denk niet dat we de extra kosten zullen kunnen doorberekenen. Juweliers zullen de klap in hun totale kosten moeten opnemen.”.

Fortunoff overweegt om op zoek te gaan naar nieuwe box vendors maar zegt dat dat veel tijd zal kosten.

De industriegroepen worden ook ongerust.

Jewelers of America president en CEO David Bonaparte zeiden via e-mail dat zijn groep hun bezorgdheden met beleidsmakers heeft gedeeld.

Indien uitgevoerd, zouden deze laatste voorgestelde tarieven juweliers directer kunnen treffen, en de voortdurende handelsoorlog voegt een niveau van onzekerheid toe voor zowel bedrijven als consumenten,” voegde hij eraan toe.

Nationale KleinhandelsFederatie (NRF) senior ondervoorzitter van overheidsrelaties David French zei in een verklaring dat zijn groep ,,teleurgesteld is dat het beleid nog meer inzet op een tekortschietende tariefstrategie die de economische groei van de V.S. nu al vertraagt, wat tot onzekerheid leidt en investering ontmoedigt.

Deze extra tarieven zullen alleen maar een bedreiging vormen voor de Amerikaanse banen en de kosten voor Amerikaanse gezinnen voor alledaagse goederen verhogen“, vervolgt hij. “De tarieven die het afgelopen jaar zijn opgelegd, hebben niet gewerkt en er is geen bewijs dat een andere tariefverhoging voor Amerikaanse bedrijven en consumenten nieuwe resultaten zal opleveren“.

De aan de gang zijnde handelsoorlog heeft geleid tot een achtbaanweek op Wall Street, maar President Trump zei in een tweet dat het probleem niet China is, maar de Federal Reserve, die de tarieven sneller moet verlagen.

We zullen hoe dan ook winnen“, vervolgde hij, “maar het zou veel gemakkelijker zijn als de Fed zou begrijpen, wat ze niet doen, dat we concurreren met andere landen, die het allemaal goed willen doen ten koste van ons!“.

Toch hebben velen het gevoel dat de economie er nu een beetje kwetsbaarder uitziet. Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics, zei dat de voortdurende escalatie de kans op een recessie volgend jaar heeft verhoogd van 40% naar 55%.

Uit een recent onderzoek van Shopkick onder 30.000 consumenten blijkt dat 44% van de consumenten zegt minder vaak te gaan winkelen als reactie op de tarieven. Bijna 40% zegt de prijzen al te hebben zien stijgen en 60% zegt dat ze zullen aanpassen waar ze winkelen.

Veel hangt af van de duur van het conflict. De Wall Street Journal meldde deze week dat “de Chinese president Xi Jinping het zich niet kan veroorloven om [handels]concessies te doen, waardoor de kans op een langdurige strijd tussen de twee grootste economieën ter wereld toeneemt”.

De president denkt echter dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Amerika er bovenop komt.

Vier maanden geleden tweette hij dat de handelsoorlog “veel sneller zal eindigen dan men denkt“.