De wereldwijde diamant- en juwelenindustrie voelde zich eerder deze maand zenuwachtig over de broedende handelsoorlog tussen de VS en China. Met name vanwege het Amerikaanse voorstel om op goederen uit China invoerbelastingen voor een bedrag van 50 miljard USD te heffen. En het antwoord van de Volksrepubliek, de dreiging met een eigen tariefstijging bij import uit de VS, maakte de inzet nog hoger.

Diamanthandelaren hoeven zich over deze handelsoorlog echter nog geen zorgen te maken, voorspellen zeer ervaren spelers in de branche. Edelstenen en sieraden werden immers niet opgenomen in de lijst met producten van beide landen, en het is onwaarschijnlijk dat ze in de nabije toekomst het voorwerp van verhoogde invoertarieven zullen zijn.

De keuzes van President Donald Trump zijn gericht op producten die zowel de VS als China in grote hoeveelheden handelsoorlog Trumpexporteren“, legt Colin Shah, vice-voorzitter van India’s Gem & Jewellery Export Promotion Council (GJEPC) in een interview uit. “Het slijpen van diamanten is zo’n kleine industrie in de VS dat de overheid waarschijnlijk niet de moeite zal nemen om het te beschermen tegen buitenlandse import“, voorspelt Shah.

Uit cijfers van de Amerikaanse overheid blijkt dat het land in 2017 wereldwijd $ 21,62 miljard aan gepolijste diamanten heeft verscheept. Een cijfer dat totaal overschaduwd wordt door bijvoorbeeld de 99 miljard USD  aan vliegtuighandel.

China exporteerde in 2016 voor slechts ongeveer 1,91 miljard dollar aan gepolijste diamant, volgens de laatste gegevens van het China Customs Information Center. De Amerikaanse import van metalen onderdelen voor sieraden is ook minimaal.

Wat meer is, Amerikaanse consumenten zouden een van de belangrijkste slachtoffers zijn van Amerikaanse taksen op diamanten of juwelen, omdat de prijzen ervan dan zouden stijgen” stelt Shah.

Importtarieven op Chinese goederen vanwege deze handelsoorlog zouden nauwelijks invloed hebben op de diamanthandel, aangezien het land de meeste diamanten van buiten de grenzen haalt en er niet veel van exporteert“, merkt Julius Zheng, vice-president van de Shenzhen Rough Diamond Exchange op.

Toch zouden Amerikaanse tarieven op Chinese sieraden, hoe onwaarschijnlijk ook, de exporthandel van het Aziatische land schaden. China, vooral de provincie Guangdong, heeft een groot aantal fabrieken die sieraden maken, met behulp van zilver, goud of platina, voor grote Amerikaanse merken.

Als de VS tarieven oplegt aan sieraden, zal dit negatieve gevolgen hebben voor deze fabrieken, afhankelijk van de snelheid waarmee ze uitgerold worden“, aldus Zheng. “Die extra lasten zullen trouwens ook doorberekend worden aan Amerikaanse consumenten.

De belangrijkste begunstigden zouden in dat geval Indische fabrikanten zijn, die in staat zijn om de leemtes in de markt te vullen“, legt Shah uit. “India – en China op dit moment – zijn beide onderworpen aan een Amerikaans invoerrecht van ongeveer 6% op sieraden en sieraden“.

De vergeldingsmaatregelen van Beijing in deze handelsoorlog omvatten momenteel geen diamanten noch aan juwelen gerelateerde goederen“, aldus Zheng. “Als die er in de toekomst zouden komen, dan zou de impact op de handel tussen de VS en China gering zijn“, voert hij aan. Westerse merken die een deel van hun sieraden naar China exporteren, voor de lokale detailhandel, vinden het duurder om dat te doen als de tarieven hoger zijn. “Dit vertegenwoordigt echter slechts een klein deel van de Chinese juwelenmarkt”, geeft hij aan.

De meeste sieraden die in China worden verkocht, worden in eigen land vervaardigd, terwijl de meeste diamanten uit India, België of Hongkong komen.

Hongkong opereert dan weer onder een afzonderlijk handelssysteem en dankzij de vrije haven profiteert het vaak van de hoge invoertarieven in andere landen. De semi-autonome staat, die vaak als een tussenstop fungeert bij de overdracht van goederen tussen landen, zou business kunnen verliezen als de Chinese export naar de VS zou afnemen als gevolg van deze handelsoorlog.

Gezien het kleine aantal diamanten dat China produceert, zouden eventuele tarieven de edelsteenbusiness van Hong Kong waarschijnlijk niet schaden“, volgens Lawrence Ma, voorzitter van de Diamond Federation of Hong Kong. “Sieraden kunnen er meer onder lijden, omdat veel Chinese artikelen door de haven van Hong Kong langs gaan“, stelt Ma.

Toch is dit alles op dit moment vooral theoretisch, omdat de kansen op dergelijke tarieven als gevolg van de huidige handelsoorlog eerder laag zijn.