In deze ongekende tijden zou het dwaas zijn om voorspellingen te doen over de groei van de verkoop van diamanten en juwelen. Want we zullen simpelweg geen enkele indicatie hebben over de werkelijke stand van de consumentenvraag tot ten minste drie maanden nadat de detailhandel weer open is gegaan voor zaken.

China is de markt die het verst verwijderd is van Covid-19, aangezien het land als eerste met het virus te maken had. Er zijn bemoedigende tekenen van een inhaalvraag naar luxe daar, maar men moet niet te opgewonden raken. Het voetverkeer van de consument blijft licht, en er zijn geen toeristen die de verkoop in het naburige Hongkong helpen stimuleren.

Op dit moment probeert de Amerikaanse detailhandel zijn deuren te openen, maar voor het grootste deel blijven ze gesloten. Zelfs de winkels die geopend zijn, werken onder strikte sociale richtlijnen, waardoor het aantal klanten dat in één keer binnen kan komen beperkt wordt en er meer aandacht is voor virtueel overleg en het beperken van afhalingen aan de winkelzijde. E-commerce is het enige lichtpuntje geweest, omdat het de afgelopen twee tot drie maanden de meest effectieve manier was om te verkopen.

Die online trend en andere zullen waarschijnlijk blijven hangen. Fundamentele veranderingen in de manier waarop de samenleving functioneert hebben plaatsgevonden tijdens de sociale en economische lockdown. Mensen zijn gedwongen om meer afstand te nemen, waardoor de digitalisering van de samenleving is versneld. Toch lijken ze ook een hernieuwd perspectief te hebben gekregen op wat belangrijk is in hun leven.

Deze ontwikkelingen dragen bij aan een nieuwe standaard in de manier waarop individuen en bedrijven met elkaar omgaan. De veranderingen hebben een impact op de hele diamant- en juwelenketen, te beginnen met de detailhandel en sijpelt doorheen de groothandel in geslepen goederen, de diamantproductie en de mijnbouw.

De branche moet deze trends begrijpen om effectief door de recessie te kunnen navigeren. Het moet er aanzienlijk anders gaan uitzien dan aan het begin van de crisis, of anders wordt het geconfronteerd met het verlies van marktaandeel in de luxeruimte.

We zien een kans voor de markt om te herstarten, te vernieuwen en voort te bouwen op de ervaring die zij heeft opgedaan in de omgang met de vertraging in de diamanthandel van de afgelopen jaren.

Er zijn vijf trends in de branche die vóór de huidige crisis vorm kregen en die in de Covid-19 omgeving in een stroomversnelling zijn geraakt. Deze omvatten het herstel van het evenwicht in de toeleveringsketen, het actualiseren van de marketinginspanningen van de industrie, de verschuiving naar digitaal, het heroverwegen van de aanwezigheid op beurzen en de nadruk op kernwaarden.

Door deze ontwikkelingen met een nog grotere urgentie te benaderen, kan de sector zijn huidige situatie te boven komen en zorgen voor een duurzaam herstel op de lange termijn.