Organisaties over de hele wereld hebben een proefproject opgezet voor de traceerbaarheid van de ambachtelijke diamantwinning in de Democratische Republiek Congo (DRC).

OrigemA zal werken aan het opzetten van een transparant mijn-tot-markt programma voor kleinschalige mijnbouwcoöperaties in het Centraal Afrikaanse land, aldus de initiatiefnemers deze week.

De instellingen achter het initiatief zijn het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), het Ministerie van Mijnbouw van de DRC, de niet-gouvernementele organisatie DDI@RESOLVE, en het technologiebedrijf Everledger. De toezichthouder van het project ter plaatse is DDI@RESOLVE, dat twee jaar geleden werd opgericht toen Resolve het Diamond Development Initiative (DDI) opslokte.

Het doel van de OrigemA pilot is om een blauwdruk te ontwikkelen die zich richt op transparantie, duurzaamheid en eerlijke handel, die na verloop van tijd kan worden opgeschaald, binnen de DRC maar ook in andere landen“, aldus de organisaties.

Volgens de groepen is de DRC goed voor bijna 70% van de wereldwijde productie van artisanale mijndiamanten. Door het informele karakter van de sector is deze bijzonder kwetsbaar voor schendingen van de mensenrechten, corruptie en ondoorzichtige of illegale handel, zo voegden zij eraan toe.

De lancering volgt op de ondertekening van een memorandum van overeenstemming tussen de AWDC en de regering van de DRC afgelopen november. In die overeenkomst werden de grondbeginselen van een mijn-tot-markt-programma voor het land uiteengezet en werd opgeroepen tot de ontwikkeling van een dergelijke faciliteit in de komende jaren.