afbeelding: Holloway Diamonds

Als het gaat om de grootte van een diamant, kan het uiterlijk misleidend zijn,” geeft Garry Holloway toe. Twee stenen met hetzelfde karaatgewicht zien er niet altijd even groot uit door het licht dat uit de steen ontsnapt.

De meeste diamanten zijn te diep geslepen en meten daarom kleine diameters (in millimeters) in verhouding tot hun karaatgewicht,” legt Holloway, oprichter van Holloway Diamonds in Melbourne, uit.

Diep geslepen diamanten verliezen aan glans en schittering, vooral aan de randen, en zien er daarom nog kleiner uit“. Meer dan de helft van de diamanten van een karaat ziet er kleiner uit dan 0,95 karaat, zei hij.

Om professionals en consumenten te helpen bij het navigeren doorheen deze realiteit, heeft de Australische juwelier een digitaal hulpmiddel ontwikkeld dat gebruik maakt van de hoeken en verhoudingen van diamanten om hun grootte voor het menselijk oog te beoordelen.

Holloway heeft een Amerikaanse octrooiaanvraag ingediend voor Looks Like, een dienst die de grootte van een ronde diamant berekent in relatie tot het werkelijke karaatgewicht. Gebruikers kunnen belangrijke gegevens van een certificeringsrapport invoeren, waaronder karaatgewicht, tafeldiepte en -percentage, kroon en dakhoek, symmetriegraad en steenafmetingen in millimeters. Dit stelt het programma – dat eerder dit jaar werd gelanceerd – in staat om een schatting te maken van de mate van lichtlekkage. Het geeft elke steen een noot van klein, kleiner, groot, groter of middelgroot.

In de toekomst hoopt Holloway de Looks Like grootte in karaat te kunnen uitdrukken, wat aangeeft hoe groot de diamanten lijken te zijn. Dit is op dit moment niet beschikbaar, omdat de certificeringsrapporten alleen afgeronde cijfers geven voor de kroon en de dakhoeken. Voor nauwkeurigere resultaten is toegang tot een 3D gescand diamantmodel nodig, legt Holloway uit. Het zou het ook mogelijk maken om Looks Like punten te krijgen voor fantasievormen, waarvoor de certificeringslaboratoria momenteel geen gedetailleerde beoordelingen geven, merkte hij op.

Het systeem registreert ook de diamantgegevens die een andere gebruiker al heeft ingevoerd, zodat toekomstige gebruikers de resultaten van Looks Like kunnen verkrijgen door eenvoudigweg het certificaatrapportnummer in te geven.

Look Like is een aanvulling op de Holloway Cut Adviser, die Holloway in 2000 ontwikkelde om handelaren en consumenten te helpen de slijpkwaliteit van diamanten te beoordelen.