De verkoop van sieraden en andere luxeproducten in Hong Kong daalt. Omdat protesten het inkomende toerisme blijven belemmeren en het consumentenvertrouwen verzwakken.

Negatief effect op kleinhandel in Hong Kong

De inkomsten uit juwelen, horloges en waardevolle geschenken daalden 44% jaar op jaarbasis tot HKD 3.34 miljard ($428.9 miljoen) in november. Dit rapporteerde de afdeling Volkstelling en Statistieken van de gemeente vorige week. De verkoop over alle kleinhandelscategorieën daalde 24% tot HKD 29,97 miljard ($3,85 miljard).

De demonstraties tegen een uitleveringswet zijn sinds juni aan de gang. Deze beïnvloeden negatief de kleinhandelsverkoop, het lokaal consumentengevoel en het toerisme. Hoewel het wetsvoorstel sindsdien is geschrapt, neemt het geweld in de gemeente toe.

De detailhandelsverkopen bleven in november sterk dalen omdat de lokale sociale incidenten extreem gewelddadig werden. Hierdoor werden het toerisme en de consumptiegerelateerde activiteiten ernstig verstoord. Ook het consumentensentiment werd verder getemperd“, merkte een woordvoerder van de regering op.

De verkoop vertoonde in november de tiende achtereenvolgende maand van dalingen. Dit was de op één na scherpste daling voor juwelen sinds het Census and Statistics Department in 2005 begon met het publiceren van resultaten. De steilste daling was in augustus, toen de verkoop met 47% daalde.

Daling van aantal toeristen

De politieke situatie heeft geleid tot een sterke daling van het aantal reizigers uit China en het buitenland, en tot een verzwakking van de lokale aankopen. Het toerisme in Hong Kong daalde met 56% op jaarbasis tot 2,6 miljoen bezoekers in november, zo meldde de Hong Kong Tourism Board. Daarvan kwamen er 1,9 miljoen uit het vasteland van China, 58% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De problemen hebben er ook toe geleid dat Louis Vuitton zijn winkel in het winkelcentrum Times Square in Causeway Bay heeft gesloten. Omdat het niet langer winstgevend kan zijn, meldde de South China Morning Post vorige week.

De overheid verwacht dat de zwakte in de markt zal voortduren zolang de omstandigheden aanhouden, waarbij zij benadrukt dat de markt waarschijnlijk niet zal verbeteren totdat de onrust is weggeëbd.

De vooruitzichten voor de detailhandel op korte termijn zijn nog steeds afhankelijk van de ontwikkeling van de lokale sociale gebeurtenissen,” voegde de woordvoerder eraan toe. “Het beëindigen van het geweld en het herstel van de sociale orde zijn dan ook essentieel voor het herstel van de detailhandel, en zelfs van de hele economie.

In de eerste 11 maanden van het jaar daalde de detailhandelsverkoop van sieraden, horloges en andere waardevolle geschenken in Hong Kong met 21% tot HKD 61,01 miljard ($7,84 miljard). De omzet in alle detailhandelscategorieën daalde in dezelfde periode met 10% tot HKD 395,03 miljard ($50,78 miljard).