Afbeelding: HRD Antwerpen

HRD Antwerpen heeft de taal die het gebruikt in zijn certificaten voor synthetische diamanten aangepast aan zijn rapporten voor natuurlijke stenen.

Het indelingslaboratorium, dat sinds 2013 rapporten voor losse synthetische diamanten heeft uitgegeven, heeft zijn kleurcategorieën voor in het lab gekweekte diamanten uitgebreid en heeft zijn 4Cs-terminologie bijgewerkt om overeen te komen met de certificaten die het uitgeeft voor natuurlijk gewonnen diamanten.

Terwijl het oude certificaat van een synthetische diamant vijf kleurkwaliteiten had, variërend van kleurloos tot licht, bevat de nieuwe versie er 13, met D als beste kleur en S-Z als laagste. Het nieuwe certificaat bevat ook 10 zuiverheidsgraden, variërend van loepzuiver (LC) tot P3 (verwijzend naar piqué), terwijl de cijfers van het vorige rapport slechts gingen van vrij van insluitingen (FI) naar insluitingen (I).

De wijziging, die deze week van start gaat, volgt op een interne beslissing om klanten het meest nauwkeurige indelingsrapport te bieden, wat een “echte” beschrijving van de diamant oplevert, merkte HRD Antwerpen op.

De rol van een certificeringslaboratorium is om 100% onpartijdig te zijn en de consument te vertellen over de exacte kwaliteit van de steen … [hetzij] synthetisch of natuurlijk,” voegde de woordvoerder eraan toe.

Het Gemological Institute of America (GIA) is ook van plan zijn rapporten voor synthetische diamanten binnenkort bij te werken, maar heeft nog niet precies gezegd hoe. De certificaten bevatten ook een beperkt aantal kleuren en zuiverheidscategorieën, in vergelijking met de rapporten die worden uitgegeven voor natuurlijke diamanten.

Daarnaast is HRD Antwerpen van plan om een rapport op te stellen van sieraden met synthetische diamanten, die een algemene beschrijving van de sieraden zal geven, evenals details van alle synthetische diamanten die het bevat en het metaal waarvan het is gemaakt, zei HRD. Het nieuwe rapport is in september beschikbaar.