De markt bereidt zich voor op de show in Hongkong, met enige angst dat de handelsspanningen en de devaluatie van de yuan een negatieve invloed zullen hebben op de aankopen.

  • Chow Sang Sang waarschuwt dat de handelsoorlog met China toekomstige winsten zou kunnen verminderen, na een omzet van 1,2 miljard dollar (+ 1%) in de eerste helft van 2018 en een winst van 77 miljoen dollar (+ 54%).
  • Lage koers van Rupee (70,75 INR / 1 $) bron van bezorgdheid voor India.
  • De slijperijen keren zich af van mêlé vanwege de dalende vraag in India en China als gevolg van de dalende wisselkoersen.
  • De omzet van Alrosa Q2 is $ 1 miljard (+ 2%), de winst is $ 379 miljoen (+ 1%).
  • Amerikaanse markt optimistisch. De omzet van Tiffany & Co. steeg in het tweede kwartaal met 12% tot $ 1,1 miljard en de winst met 26% tot $ 145 miljoen. De omzet van Signet steeg in het tweede kwartaal met 2% tot $ 1,4 miljard, met een verlies van $ 31 miljoen versus $ 85 miljoen.

Fantasieën

De vraag uit het Verre Oosten verbetert omdat Chinese consumenten peren en prinsessen zoeken voor een betere prijs. De Amerikaanse en Europese vraag vertoont een gemengd beeld. Ovalen en kussens zijn de bestsellers, gevolgd door smaragden en peren. Lage verkoop van markies en prinsessen. De oversizes verkopen goed. Constante vraag van 6 tot 10 ct van goede kwaliteit. Ovaal, peer en smaragd, met prijzen verstevigend van 3 tot 5 ct. vanwege tekorten. Goede ondersteuning van de Amerikaanse markt voor fantasieën van commerciële kwaliteit van gemiddelde prijs, van minder dan 1 karaat. Slecht geslepen fantasieën erg moeilijk om te verkopen, zelfs bij zeer belangrijke kortingen.

Verenigde Staten

Groothandelsmarkt in New York relatief stil voor kleine handelaren. De grote leveranciers wachten op bestellingen van de ketens. Anderen verkopen met lage winstmarges om hun liquiditeit te verbeteren en hun voorraden te doen draaien. Stabiele vraag naar 0,30 tot 1 ct., G-J, VS-SI, RapSpec A3 +. Juweliers zijn optimistisch m.b.t. de laatste vier maanden van het jaar.

België

Rustige handel, omdat handelaren nog niet helemaal uit de vakantiemodus zijn. Bezorgdheid omtrent zakendoen in India als gevolg van geruchten over faillissementen en liquiditeitsproblemen. De activiteit zal naar verwachting verbeteren naarmate bedrijven zich voorbereiden op de Hong Kong Jewellery & Gem Fair, die op 12 september begint. Veel mensen komen naar de show om de markt in het Verre Oosten te evalueren temidden van de spanningen tussen de VS en China. Stabiele handel in ruw in afwachting van de sight van De Beers van volgende week.

Israël

Rustig op de beurs, maar handelaren zijn optimistisch voor de show in Hong Kong. Lage vraag naar kleine goederen van inferieure kwaliteit. Een stabiele vraag vanuit de horloge-industrie naar mêlé van hoge kwaliteit. Sterke vraag van 1 ct., G-J, VS-SI, maar 0,30 tot 0,50 ct. rustiger dan vóór de pauze van augustus. Actieve ruwmarkt op de Alrosa-veiling in Ramat Gan, maar fabrikanten wachten op de sight van De Beers (3 tot 7 september) om prijzen te evalueren.

Indië

Markt stabiel, maar handelaars bezorgd over de vermindering van bankkrediet, evenals de devaluatie van de valuta nadat de Rupee een recordniveau heeft bereikt (INR 70,75 / $ 1). Grote vraag naar mooie SI. Veel minder goede SI-stenen beschikbaar. Leveranciers hanteren vaste prijzen voor gecertificeerde producten. De verwerkende industrie zou stabiel moeten blijven tot aan Diwali (november).

Hong Kong

Handelaren zijn gefocust op de voorbereidingen voor de show. Relatief zwak sentiment in augustus als gevolg van handelsspanningen en de waardevermindering van de yuan. Juweliers zijn voorzichtiger voor de tweede helft van 2018 na een positieve eerste helft van het jaar. De verkoop van 1ct, D-H, VS1-SI verbetert. Toenemende belangstelling voor fancy gekleurde diamanten vóór de show in september.