Het besluit van India om de invoerrechten op diamanten te verhogen, zou een negatief effect kunnen hebben op de binnenlandse maakindustrie, waarschuwde de Gem & Jewellery Export Promotion Council (GJEPC).

Het land heeft onlangs de tarieven voor gezaagde en geslepen, halfverwerkte en in het laboratorium gekweekte diamanten verhoogd van 5% naar 7,5%, vanaf vandaag zei GJEPC vorige week. De overheid heeft ook dezelfde aanpassing gemaakt voor gezaagde en gepolijste gekleurde edelstenen.

De verhoging van de invoerrechten … zal de kosten van zakendoen in de sector verhogen en een impact hebben op de export en de handel,” zei Pramod Agrawal, president van GJEPC. “India … is niet alleen een knooppunt voor ruwe verwerking, het is ook betrokken bij verschillende vormen van opwerking van diamanten en diamanten juwelen.

Deze veranderingen kunnen de zaag- en slijpactiviteiten in India beperken, omdat klanten zich hierdoor meer zullen wenden tot andere diamanthandelscentra zoals New York, Dubai en Israël, voegde Agrawal hieraan toe.

Aan de andere kant verwelkomde de GJEPC het besluit van de regering om de importheffing op juwelen te verhogen van 15% naar 20%, waarbij opgemerkt werd dat dit zou bijdragen aan de versterking van India’s sector van sieradenproductie. De toename zal de export van het land een boost geven en ertoe bijdragen dat India een referentie wordt in juwelen, aldus de organisatie.