De Israëlische diamantuitvoer is in mei sterk gestegen doordat de wereldwijde industrie zich bleef herstellen en de prijzen van geslepen diamant verder stegen, zo blijkt uit overheidsgegevens.

De zendingen van geslepen diamant – na retours – zijn meer dan verdrievoudigd tot 264,2 miljoen dollar, vergeleken met 75 miljoen dollar een jaar eerder, wat een opleving weerspiegelt ten opzichte van de coronaviruscrisis in 2020, meldde het ministerie van Economie en Industrie.

Israël is na een succesvolle vaccinatiecampagne bijna volledig teruggekeerd naar zijn normale situatie, waardoor de diamanthandel kon profiteren van de levendige vraag van de detailhandel in de VS en China. Mei “zette de razendsnelle groeitrend voort die we de voorbije maanden in de Israëlische diamantindustrie hebben waargenomen,” zei Ophir Gore, de diamond controller van het land.

De Israëlische diamantindustrie heeft veel redenen om optimistisch te blijven, waaronder het herstel van de wereldwijde diamantindustrie, prijsstijgingen en de voorraadvermindering bij de grote mijnbouwbedrijven, met name De Beers en Alrosa,” vervolgde Gore.

Het volume van de uitvoer van geslepen diamant steeg van 37.294 karaat naar 110.671 karaat, terwijl de gemiddelde prijs met 19% steeg tot 2.387 dollar per karaat, zo bleek uit de cijfers.

De invoer van geslepen edelstenen is meer dan verzevenvoudigd van 38,6 miljoen dollar een jaar eerder tot 274,7 miljoen dollar. De invoer van ruwe diamant steeg met 595% tot 161,1 miljoen dollar. De uitvoer van ruwe diamant steeg van 12,2 miljoen dollar in mei 2020 tot 137,9 miljoen dollar. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waarmee Israël vorig jaar een vredesakkoord sloot, waren in mei goed voor 6,5% van de ruwe export en 11,5% van de ruwe import.

In de eerste vijf maanden van het jaar steeg de export van geslepen diamant met 68% j-o-j tot 1,41 miljard dollar, terwijl de import van ruwe diamant meer dan verdubbelde tot 755,5 miljoen dollar, tegenover 303,3 miljoen dollar in dezelfde periode van 2020.