Het veelomvattende boek ‘Jewelry Guide: The Ultimate Compendium’ behandelt alles van geschiedenis en edelsteen eigenschappen tot grote merken en kooptips.

Juwelen bieden “de belofte van de eeuwigheid” en schenken de drager zowel “versiering als schoonheid“, schrijft Fabienne Reybaud in de inleiding van haar nieuwe boek.

‘Jewelry Guide: The Ultimate Compendium’ wil de feiten achter de fantasie belichten en een uitgebreide blik werpen op de wereld van juwelen.

Overvloedige kleurenillustraties presenteren enkele van ’s werelds meest legendarische juwelen, terwijl de tekst onderwerpen behandelt die zowel beginnende als ervaren juwelenliefhebbers zullen interesseren.

Na eerder ‘Watches: The Ultimate Guide’ geschreven te hebben om “het meest complete perspectief mogelijk” op uurwerken te bieden, besloot Reybaud hetzelfde te doen met sieraden “omdat er geen vergelijkbaar boek is in de juwelenbranche“.

Kennis doorgeven

Omdat ze zowel beginners als experts wilde bedienen, begon Reybaud elk hoofdstuk te schrijven door zichzelf twee vragen te stellen: “Wat zou ik willen weten als ik niets van juwelen wist?” en “Wat zou ik nog meer kunnen leren als ik een juwelenkenner of -verzamelaar was?“. Om die vragen te beantwoorden, putte ze uit haar familiegeschiedenis.

Mijn vader leerde me hoe ik de grootte, de ergonomie, het volume en de harmonie van sieraden kon herkennen,” zegt ze. “Hij had gestudeerd bij Van Cleef & Arpels voordat hij zijn eigen atelier had in de juwelierszaak van mijn grootmoeder. Ik heb mijn jeugd doorgebracht met kijken hoe hij sieraden ontwierp en met goud werkte…. Hij was goed op de hoogte van stenen, kleuren, herkomst en kwaliteit. Dat kwam goed van pas in het hoofdstuk over edelstenen.

Het boek ‘Jewelry Guide: The Ultimate Compendium’ begint met de geschiedenis van edelstenen – hun rol als symbolen van macht en rijkdom, maar ook de sentimentele waarde die de som van hun kostbare delen overstijgt. Reybaud gaat van de doorboorde schelpen uit het Paleolithicum naar de kroonjuwelen van koninklijke families en hedendaagse collecties van topjuwelen.

Tijdens haar reis doorkruist ze de Art Nouveau, Art Deco en het Modernisme, en profileert ze enkele van de vroegere huizen die de westerse juweelontwerpen hebben beïnvloed – Lalique, Maison Fouquet, Jean Després, Boivin, Verdura, Suzanne Belperron en Jean Vendome. Ze behandelt ook vier legendarische diamanten: de Star of the South, een kussengeslepen steen van 128,48 karaat met een zeldzame roze kleur; de 140,61 karaat Regent, die ooit deel uitmaakte van de Franse kroonjuwelen; de blauwe Hope-diamant van 69 karaat; en de kussengeslepen, kanariegele Tiffany-diamant van 128,54 karaat.

Het tweede hoofdstuk van het boek “Jewelry Guide: The Ultimate Compendium’ begint met het verkennen van de “club van vijf” – diamanten, saffieren, robijnen, smaragden en parels – en gaat verder met amethist, aquamarijn, opaal, peridot, spinel, tanzaniet, topaas en toermalijn. De auteur deelt de overlevering en legenden rond deze edelstenen, evenals hoe ze worden gevormd en waar men ze kan vinden.

Het hoofdstuk gaat ook in op fancy-color diamanten, de 4C’s, het onderwerp van natuurlijke diamanten versus synthetische, en de cutting-edge technieken voor het verbeteren van gekleurde edelstenen in de markt van vandaag.

De gids rondt af met lijsten van “essentiële” juwelenmerken, opkomende ontwerpers die het volgen waard zijn, en negen van ’s werelds beste musea om juwelen te bekijken.

Reybaud sluit af met een handige gids voor aankopen, zowel op veilingen als bij antiquairs, en een uitgebreide woordenlijst van juwelentermen.

Juwelen “worden geïnspireerd door het verleden en de toekomst, door wat denkbaar en onmogelijk is“, aldus de auteur. Veel van de juwelenwereld is “nog vrij onbekend“, voegt ze eraan toe, en met haar boek ‘Jewelry Guide: The Ultimate Compendium’ ze wil de lezers helpen hun weg te vinden als ze die verkennen.

Interesse in dit boek? Je kan het online bestellen.