Juwelen zijn één van de drie categorieën in de luxesector, waarvan de groei in 2019 naar verwachting solide zal zijn dankzij de stijgende binnenlandse consumptie in China en de Verenigde Staten, aldus Bain & Company.
Lederen artikelen en tassen zullen ook profiteren van duurzame groei gedurende het hele jaar, terwijl horloges zich in sommige regio’s, waaronder Europa, zullen beginnen te herstellen. Hongkong, de grootste consumentenmarkt voor luxe horloges, zal echter een langzaam tempo aanhouden.

In totaal zal de markt voor persoonlijke luxegoederen zoals juwelen met 4% tot 6% groeien, van 271 miljard euro (303,48 miljard dollar) tot 276 miljard euro (309,08 miljard dollar), zo schatte Bain in zijn rapport over wereldwijde luxegoederen, dat in de week van 10 juni werd gepubliceerd. Het Chinese vasteland blijft de belangrijkste groeimotor in de luxemarkt. De omzet zal naar verwachting met 18% tot 20% stijgen. Chinese consumenten zullen meer dan 45% van de markt vertegenwoordigen en de helft van hun luxe-uitgaven zal in het binnenland worden gedaan, aldus Bain.

“China blijft het luxesegment domineren”, zegt Claudia D’Arpizio, partner bij Bain. “Overal elders zien we dat geopolitieke onzekerheden de bestedingspatronen van toeristen vormgeven en veranderen. Chinese consumenten geven er de voorkeur aan om vaker in eigen land te spenderen”.

De stijging van de binnenlandse uitgaven van de Chinese consumenten zal gevolgen hebben voor Hongkong en Macau, die over het algemeen een stijging van de verkoop in de luxesector door Chinese toeristen zien. Toch zal de verkoop in de rest van Azië volgens Bain met 10% tot 12% stijgen.

De aankopen in de Verenigde Staten zullen stijgen tussen 2% en 4%, een opleving ten opzichte van de sombere cijfers van 2018 als gevolg van de economische onzekerheden in verband met de handelsoorlog, aldus het rapport. De toename van het aantal toeristen uit Mexico en Brazilië zal het verlies aan Chinese bezoekersuitgaven compenseren.

“Er zal een veelbelovende stijging van het nationale verbruik zijn in winkels die de volle prijs aanrekenen, ondanks een afnemende komst van Chinese toeristen,” legt Claudia D’Arpizio uit.

De jonge kopers zullen een belangrijke rol in de groei van de luxe-industrie spelen, zegt Bain. De generaties Y en Z zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomstige marktgroei. Kopers van de Z-generatie in China zijn het “segment om naar uit te kijken” in deze categorie. Ze hebben een trotse en autonome houding, een sterke koopkracht en een voorliefde voor impulsaankopen, aldus Bain.

“We verwachten een stabiele groei in 2019,” voegde Claudia D’Arpizio eraan toe. “Over het geheel genomen wordt verwacht dat de groei in de meeste markten gematigd zal zijn.”