Het is zowel geruststellend als deprimerend om te beseffen dat de meeste mensen over de hele wereldover 2020 precies hetzelfde voelen: God zij dank. Het jaar is voorbij.

En toch werd het jaar voor de juweliers gekenmerkt door een onverwachte ambivalentie. Terwijl de pandemie verder woedde, stopten mensen in lockdown met het uitgeven aan reizen en belevingen, en richtten hun blik op het kopen van betekenisvolle geschenken met een blijvende waarde. Als gevolg daarvan bleef de verkoop van sieraden veerkrachtig en in sommige gevallen zelfs sterk.

Het ontcijferen van de tegenstrijdigheden van de post-COVID-economie zal nog uitdagender zijn dan het interpreteren van de gemengde signalen van de markt in 2020. Hieronder hebben we een gids samengesteld met de vijf belangrijkste trends die de manier waarop sieraden worden gemaakt, gekocht en verkocht in het komende jaar en decennium zullen veranderen. Zet je schrap.

Het herstel zal digitaal zijn

Het zal geen verrassing zijn dat de onlineverkoop het afgelopen jaar de reddende engel was van de detailhandelaren, en niet alleen tijdens de lockdown in het voorjaar. Mastercard SpendingPulse meldde dat, terwijl de totale eindejaarsverkoop van 11 okt. tot 24 dec., exclusief auto’s en benzine, met 3% steeg ten opzichte van 2019, de online verkoop met maar liefst 49% steeg.

Als u één ding over de toekomst van de verkoop van sieraden moet onthouden, dan is het wel het belang van een digital first strategie. In de loop van het afgelopen jaar hoorden we van retailers die het jaar begonnen als klassieke bakstenen handelaars en snel veranderden in online evangelisten toen de pandemie eenmaal was uitgebroken. We spraken met een winkeleigenaar die een reeks tweedehands horloge- en juwelenveilingen over Zoom begon. Vele anderen voegden chat-functionaliteit toe aan hun websites, of leerden hoe ze op afstand verbinding konden maken met klanten door middel van videogesprekken.

Het omarmen van een ‘digitaal eerst’ wereldbeeld betekent echter niet het opgeven van baksteen. Een goed uitgevoerde omnichannel-aanpak – die de nu alomtegenwoordige optie “online kopen, ophalen in de winkel” mogelijk maakt – is de enige manier waarop juweliers zullen overleven in het nieuwe jaar en daarna. Weerstand hiertegen is echt zinloos.

De stijl van de juwelen zal in eerste instantie eerder bescheiden blijven, maar zodra wij veilig uit de COVID periode zijn, wordt alles opnieuw mogelijk

Aangezien het virus onze gemeenschappen blijft teisteren, zullen regels m.b.t. afstand houden ervoor zorgen dat veel werknemers van huis uit blijven werken. Wat echter interessant is, is hoeveel experts verwachten dat het werken van thuis – of zijn meer opwindende neef, werken van waar dan ook – nog lang na het einde van de laatste lockdown zal aanhouden.

Dat betekent dat we erop kunnen rekenen dat de heersende sieraden esthetisch, in ieder geval voor de eerste helft van 2021, bescheiden zijn, met een focus op eenvoudigere, meer eigentijdse ontwerpen die thuis gedragen kunnen worden. “Stel je voor, couture voor overdag ontmoet loungewear“, zo omschreef de Hong Kongse privéjuwelier Nicholas Lieou het.

Een focus op accessoires voor boven de schouders – in overeenstemming met ons nieuwe Zoom-ready werk – zal natuurlijk een belangrijke trend zijn, net als de felle kleuren en optimistische motieven die in de tweede helft van 2020 zijn gaan trenden.

Maar de toekomst van de juwelenstijl is niet alleen bescheidenheid en terughoudendheid. Veel voorspellers suggereren dat zodra het vaccin op grote schaal beschikbaar is, de technologische doorbraken van het afgelopen jaar – inclusief alles van de vooruitgang in AI tot de succesvolle raketlancering van SpaceX – een boom in productiviteit zullen aanwakkeren die de economie zal doen opleven en ons allemaal zal laten swingen. Wees niet verbaasd om een stormloop te zien op lange, flapper-stijl parelkettingen, oversized cocktail ringen, en juwelen die de Roaring ’20s tijdgeest capteren.

De tweedehands juwelencategorie is klaar om geplukt te worden

Niemand betwist de kracht van de tweedehands horlogemarkt. De categorie werd (conservatief) gewaardeerd op 15 miljard dollar wereldwijd en kende in 2020 een topjaar. Beschouw dit: volgens de tweedehands horlogehandelaar WatchBox was de tweedehands marktprijs voor de Rolex Daytona referentie 116500LN (retail: $13.500) in november 2019 $24.000. De prijs daalde licht in maart tot $20.000 en steeg vervolgens tot $28.000 in november.

De juwelenindustrie is rijp voor een gelijkaardig fenomeen, maar het vereist een meer geformaliseerde benadering van de tweedehandscategorie. Op dit moment, behoort de tweedehands luxe business tot een handvol e-commerce resale pioniers zoals de RealReal en 1stDibs, die geen van beiden sieraadspecialisten zijn.

Een nieuwe speler in de ruimte, Omneque uit Londen, wil een online bestemming zijn voor “rigoureus geverifieerde antieke, vintage en tweedehands juwelen“. Maar vooralsnog is er genoeg ruimte voor concurrerende spelers.

Augmented reality zal mainstream worden, met AI niet ver achter zich

Als je juweliers Delfina Delettrez, Lydia Courteille of Emily P. Wheeler op Instagram volgt, heb je hun oorbellen misschien al “uitgeprobeerd” of met hun ontwerpen gespeeld. Dankzij de Oekraïense augmented reality-specialist Atelar, die AR-filters ontwikkelt met behulp van de Spark AR Studio-software van Facebook, begonnen de ontwerpers allemaal te experimenteren met AR tijdens de pandemie.

De AR-ervaringen zijn nog steeds vooral nieuwigheden, maar het is nog maar de vraag of ze kijkers kunnen converteren naar kopers. Er zijn echter veelbelovende tekenen dat de technologie op het punt staat om mainstream te worden. In september plaatste Facebook CEO Mark Zuckerberg een trailer op YouTube om de wereld een voorproefje te geven van de slimme bril die zijn bedrijf ontwikkelt via zijn nieuwe Reality Labs divisie.

Ik ben verheugd te kunnen melden dat we een meerjarig samenwerkingsverband hebben gevormd dat begint met het bouwen en uitbrengen van onze eerste slimme bril volgend jaar“, aldus Zuckerberg. “Ze gaan de volgende stap zijn op weg naar augmented reality brillen, en ze zien er ook vrij goed uit.

Op de hielen van AR is de bredere acceptatie van kunstmatige intelligentie door de industrie, die al wordt gebruikt om juweliers te helpen sieraden efficiënter te ontwerpen en te vervaardigen, diamanten intelligenter te sorteren, sieraden rendabeler te verzenden, en een willekeurig aantal andere juwelengerelateerde taken beter te doen. Om je voor te bereiden op de komende machine-lerende revolutie, stellen we een marathonfilmsessie voor met onze favoriete cinematografische vertolkingen van AI: Her, Ex Machina, en, natuurlijk, 2001: Space Odyssey.

Bedrijven zullen verantwoordelijk worden gehouden

De raciale bezinning die in mei vorig jaar begon, na de moord op George Floyd, leidde tot een industriebrede discussie over diversiteit, racisme en blanke privileges. Nu de kalender is omgeslagen, zullen bedrijven die hebben beloofd het in 2020 beter te doen, moeten laten zien hoe ze zijn veranderd, of het risico lopen om op sociale media te worden uitgedaagd voor hun passiviteit.

Op 2 juni 2020 plaatste Cartier bijvoorbeeld een zwart vierkantje op zijn Instagram-feed, vergezeld van de volgende verklaring: “Als Maison wordt onze creativiteit gevoed en geïnspireerd door de verschillende culturen van de wereld. We vinden onze eigen rijkdom in deze diversiteit en we staan resoluut tegenover alle vormen van racisme die gericht zijn op de zwarte gemeenschap. Op dit moment onderzoeken we ons eigen bedrijf om te bepalen welke acties we kunnen ondernemen die tot echte verandering zullen leiden. #BlackoutTuesday.

Verantwoording afleggen zal een leidende gedachte zijn in 2021 en niet alleen over zaken die de zwarte gemeenschap beïnvloeden. Bedrijven die zich hebben geëngageerd voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en ethisch verantwoord inkopen zullen worden gevraagd om te bewijzen dat de geloften die ze in 2020 hebben afgelegd meer waren dan gemeenplaatsen. En hoewel er constructievere manieren zijn om met passiviteit om te gaan dan met schaamtegevoelens in de sociale media, zal “cancel culture” – of de praktijk van het intrekken van steun aan bedrijven of mensen die iets hebben gedaan wat als beledigend of verwerpelijk wordt beschouwd – waarschijnlijk niet snel verdwijnen.