De meeste consumenten hebben wel eens gehoord van lab-grown diamant. Ze weten dat ze bestaan. Maar velen weten nog niet precies wat ze zijn.

Dat blijkt uit het laatste onderzoek van de Plumb Club Industry and Market Insights 2021, waarbij 1.049 mannen en vrouwen tussen 25 en 60 jaar in 10 belangrijke markten werden ondervraagd.

Uit het onderzoek bleek dat 79% van de ondervraagden zei op de hoogte te zijn van lab-grown diamant en het gebruik ervan in sieraden. 41% gaf echter toe niet te begrijpen hoe ze verschillen van natuurlijke edelstenen.

Dat wijst op een grotere behoefte aan consumentenvoorlichting, zegt Plumb Club executive director Lawrence Hess.

Detailhandelaren die het goed doen met lab-grown diamanten kiezen voor een neutrale benadering en informeren de consument onbevooroordeeld over hun keuzes“, zegt hij. “Ik denk dat de consument vooringenomenheid oppikt.

Toen hen gevraagd werd te kiezen, zei 84% van de consumenten dat ze liever natuurlijke diamanten kochten, terwijl 16% zei dat ze liever een lab-grown hadden.

Toch stonden de respondenten nauwelijks vijandig tegenover de categorie. Zo’n 83% zei dat ze zouden overwegen een modejuweel met lab-grown diamant te kopen, terwijl 65% zei dat ze zouden overwegen een lab-grown verlovingsring te kopen.

Als je deze vraag een jaar geleden had gesteld, denk ik niet dat je deze cijfers zou krijgen,” zegt Plumb Club chief marketing officer Michael O’Connor. “Ze groeien, en dat heeft te maken met detailhandelaren en de manier waarop ze dit presenteren. Wanneer detailhandelaren en merken die consumenten vertrouwen het product gaan voeren, legitimeert dat het.

Hess zegt dat hij niet verbaasd was dat er minder vraag was naar lab-grown verlovingsringen dan naar lab-grown modesieraden.

Als je op zoek bent naar een fashion ring, dan koop je het design, en als er toevallig een diamant je aandacht trekt tijdens het kopen, dan koop je die,” zegt hij. “Bij een verlovingsring kopen de meeste mensen eerst de diamant en kiezen er dan pas een ring rond.

Uit de enquête bleek dat de belangrijkste redenen om een stuk met lab-grown diamant te kopen een lagere prijs zijn (37%), verschil in grootte voor het geld (25%), ethische redenen (20%), en waargenomen milieuvoordelen (18%).

Waarde is altijd een belangrijke drijfveer geweest voor de aankoop van juwelen,” zegt O’Connor. “Het is het prijsverschil, de waarde voor je geld, dat is waar retailers op inspelen.

De enquête splitste de voorkeur van de consument niet uit naar leeftijd of andere demografische gegevens, maar het onderzoek van de Plumb Club heeft over het algemeen uitgewezen dat demografische gegevens minder belangrijk zijn dan “psychografische gegevens“.

Je hebt mensen die dingen zeggen als ‘Dit is niet de auto van je vader,‘” zegt Hess. “Maar we hebben ontdekt dat het niet echt demografische gegevens zijn, het is meer houding. In onze presentatie hebben we een foto van een grootmoeder en kleindochter in exact dezelfde outfit.

Hess zegt dat in tegenstelling tot eerdere enquêtes over dit onderwerp – die vaak werden uitgevoerd door enquêteurs die banden hadden met mijnbouwers of producenten van, lab-grown diamant – deze enquête “puur informatief” en neutraal was, aangezien zijn groep verkopers van beide producten bevat.

Alles bij elkaar genomen, gelooft Hess dat de gegevens aantonen dat de lab-grown diamant categorie een blijvertje is.

De houding tegenover lab-grown diamant en natuurlijke diamanten zal veranderen“, zegt hij. “We weten niet hoe ze zullen veranderen, maar over twee jaar zal het zeker een andere wereld zijn door COVID. Er verschuift op dit moment zo veel en zo snel.

Denk ik dat lab-grown diamant de natuurlijke zal overnemen en volledig vervangen? Nee. Maar als het meer mainstream wordt, zal het een percentage van de verkoop worden en zullen de meeste retailers het gaan voeren.

De opiniepeiling werd uitgevoerd door Qualtrics en Futurist, opgericht door Paola DeLuca.