Wie zou een juwelenset met een in het laboratorium gekweekte diamant kunnen kopen? Wat zijn de argumenten die ervoor zorgen dat het echt verkoopt? Ik bijvoorbeeld, met alles wat ik weet over natuurlijke diamanten, zou ik ooit een in het laboratorium gekweekte diamant kunnen kopen?

Deze vraag is inderdaad legitiem: hoe begrijp je de wens om een bepaald product te kopen als je jezelf niet in de ingesteldheid van potentiële kopers probeert te verplaatsen?

Ik vroeg om me heen of het kopen van een in een laboratorium gegroeid diamanten juweel denkbaar was en de antwoorden waren even gevarieerd als de gesprekspartners … Niemand zei categorisch nee.

Maar twee sleutelwoorden die altijd terugkwamen waren: de “gelegenheid” en het “natuurlijke“. Om deze 2 concepten heen spelen andere woorden en argumenten die, alle samen, al dan niet een aankoopbeslissing motiveren:

Design

Laten we eerlijk zijn, design zal nooit een onbelangrijke rol spelen. Iedereen die een juweel koopt, wordt noodzakelijkerwijs gemotiveerd door de wens om het te dragen of om het te zien dragen. Als het de persoon voor wie het bedoeld is niet bevalt, is de aankoop waardeloos of had hij geen reden om plaats te vinden. En in dit geval zijn alle andere argumenten die volgen onbeduidend.

Wat wordt er in de praktijk aangeboden met in het laboratorium gekweekte diamant?

Lightbox op de Amerikaanse markt uiteraard. Er zijn er nog andere, maar laten we stilstaan bij deze startup van De Beers. Gesteund worden door een van de grootste namen in de natuurlijke diamantindustrie, geeft Lightbox paradoxaal genoeg extra geloofwaardigheid, omdat niemand twijfelt aan de expertise van De Beers op het gebied van diamanten.

De website is functioneel, aangenaam, de foto’s van de collectie sieraden zijn mooi en boeiend en men zou zich goed kunnen identificeren met het verhaal … Wat betreft het concept op zich (gedragen door de afbeelding en de enscenering), het is klassiek, sober, hyper toegankelijk. Ik ben niet overweldigd door hun voorstellen, maar ik denk dat het bij het grootste aantal consumenten zeer goed zal overkomen. Hier is het lab gegroeide diamantjuweel echt gerelateerd aan de aankoop van een modejuweel, zonder verdrinken in een al te uitgebreid aanbod, wat het mogelijk maakt om deze lab gegroeide diamanten juwelen te blijven associëren met een bepaalde kwaliteit en uitmuntendheid, bij gebrek aan zeldzaamheid. De eenvoudige oorknopjes in witte diamanten zijn echt wel overtuigend…

De prijs

Op de pagina’s van de websites 12Fifteen (die niet mals is als het over de natuurlijke diamantindustrie gaat!) en van Diamond Nexus, die solitaires, ringen, halskettingen en oorbellen met in het laboratorium gekweekte diamant aanbieden, heb ik de volgende argumenten gelezen:

“Nexus Diamonds cost approximately 70 – 90 percent less than mined diamonds.”

“Prices change because the diamonds change. The stone gets bigger and/or more perfect, it costs more. Metal costs change on the daily.”

Eenvoudig, beknopt, onweerlegbaar. 4C’s zijn niet zo eenvoudig te begrijpen en ook niet voor iedereen toegankelijk. We moeten informatie combineren, prijzen vergelijken per karaat, zettingen controleren, metaal, maat, certificaten …. kortom, het is niet zo eenvoudig om een natuurlijke diamant te kopen en de prijs als niet-ingewijde te begrijpen. Toen ik dit artikel schreef, kon ik 1,03-karaat Diamond Nexus Cushion Stud Earrings kopen voor $ 243.75 (Black Friday-week); of een ¼ karaat solitaire op een ketting voor $ 300 bij Lightbox. Makkelijk genoeg om een trendy juweel te kopen, met een mooie steen, gemakkelijk te dragen en zonder je budget te overbelasten.

Dus ja, de prijs is zeker een uitstekend argument in het voordeel van de in het laboratorium gekweekte diamant.

Ethiek

Het ‘final curtain‘-argument van producenten van in het laboratorium gekweekte diamant! Dat, wat mij betreft, het minst overtuigende argument lijkt.

Wat me in dit argument stoort, is dat het wordt geuit in radicale tegenstelling tot de natuurlijke diamantindustrie. Dit is een argument van het type “alles proper” tegen “alle vuil” – wat op zich al ethisch discutabel is! – naast het feit dat het oneerlijk is. De bewering is eenvoudigweg niet houdbaar. Elke industrie heeft milieukosten, en niets tot dusver laat ons toe om op laboratorium gekweekte diamanten op een precieze manier te vergelijken met natuurlijke diamanten.

We gaan even niet stil staan bij het belang van de diamantindustrie voor de economische ontwikkeling van bepaalde Afrikaanse landen.

Aan de andere kant is het presenteren van ethiek als een criterium voor het kiezen van in het laboratorium gekweekte diamant op zich geen aberratie.

Sommigen doen het door te praten over “een ethisch en ecologisch alternatief voor traditionele sieraden“. Of door te focussen op de hightech-prestaties die de natuur reproduceren met een schoon “geweten“, met respect voor sociale- en milieucriteria.

Kortom, het discours is hier positief, niet overdreven complex (zodat iedereen eruit kan komen wat hij of zij wenst!) en appelleert aan de waarden van elkeen zonder de natuurlijke diamantindustrie echt te schaden. Er is geen agressie, gewoon een andere “propositie“.

Dus ja, ethiek is in die zin een argument.

De gelegenheid (reden voor aankoop)

Of eigenlijk niet?

Voorlopig nemen we aan dat diamanten hun prominente plaats in de harten van mensen behouden voor “speciale gelegenheden“: verloving of huwelijk bijvoorbeeld. Als symbool van “eeuwige” liefde. Dit is goed nieuws voor de natuurlijke diamantindustrie, die probeert deze beeldvorming (versterkt door een geniale communicatiecampagne) te versterken. Dat natuurlijke diamanten de liefde in al haar complexiteit als beste willen vertegenwoordigen, is een absolute noodzaak.

In het laboratorium gekweekte diamanten kunnen een grote rol spelen zonder inbreuk te maken op natuurlijke diamanten; waarmee we niet eens zeggen dat ze hun plaats niet zullen vinden op het vlak van verloving en huwelijksviering, omdat sieradenfabrikanten die in het laboratorium gekweekte diamanten aanbieden zich nu al in deze niche hebben gepositioneerd (behalve Lightbox hebben alle lab-gegroeide diamanten sieradensites die ik heb verkend categorieën voor verloving en bruiloft.)

Toch zijn er talloze mogelijkheden om een juweel te kopen, te krijgen of aan te bieden: een promotie, een nieuw contract, speciale verjaardag, succes bij een examen, 10 jaar huwelijk, enz. En als je de schoonheid van een steen wil zonder in staat te zijn een fortuin te spenderen … dan hebben in het lab gekweekte diamanten zeker hun plaats. Ze kunnen zich aansluiten bij halfedelstenen die door veel inventieve ontwerpers werden geadopteerd en frequent geprezen worden door influencers.

Dus ja, de gelegenheid of eerder de non-gelegenheid is een argument.

Kwaliteit – perfectie

Het is moeilijk om te concurreren met in het lab gekweekte diamanten op het gebied van kwaliteit. Als ze allemaal van het type IIA zijn, hoe kun je dan dit niveau van systematische perfectie vragen van de natuur? Het hangt af van wat er wordt bedoeld met “perfectie“. Een gemoloog of kenner zal een natuurlijke diamant prefereren, misschien onvolmaakt, zelfs als hij zeer goed geplaatst is op de schaal van 4C, maar desondanks UITZONDERLIJK. Een perfecte synthetische diamant zal nooit echt uitzonderlijk zijn.

Maar de kwaliteit van in het laboratorium gekweekte diamanten kan nog steeds een argument zijn.

Natuurlijk

De natuurlijke diamant is in essentie onvolmaakt, zeldzaam en daarom uitzonderlijk. Dit argument is onverslaanbaar … Het is een kostbaar object. De synthetische diamant heeft het high-end beeld van de echte edelsteen al verloren (maar heeft het dat ooit gehad?). Halfedel misschien, prachtig inderdaad. Maar als het de natuur reproduceert, doet het precies dat: het reproduceert. Ons tijdperk, hongerig naar betekenis, zoekt steeds meer naar natuurlijkheid en authenticiteit. In het lab gekweekte diamanten kunnen in bulk worden geproduceerd en op identieke wijze worden gereproduceerd, wat ons geen garantie geeft voor doordachte of exclusieve productie.

Hierin winnen natuurlijke diamanten de handen achter de rug.

Welke conclusie kunnen we uit dit alles trekken? Het zou schadelijk zijn voor onze industrie en naïef om te geloven dat de strijd tussen natuurlijke en in het laboratorium gekweekte diamanten zal worden gewonnen door in het laboratorium gekweekte diamanten … of door natuurlijke diamanten. En trouwens, is het echt een strijd? Het aanbod van natuurlijke diamanten zal de komende jaren afnemen, wat bijdraagt aan hun zeldzaamheid en waarde. Lab gekweekte diamanten van edelsteenkwaliteit, die nog in de kinderschoenen staan, zullen hun plaats vinden. Er is zeker publiek voor deze propositie.

Dit zijn gewoonweg twee verschillende producten. We hebben vooral nodig dat het publiek er ook zo over denkt, blijft denken en voelen. Het is aan ons om er aan te werken dit in goede banen te leiden en houden.