De Beers zegt dat zijn nieuwe lijn Lightbox laboratoriumdiamanten de goedkopere diamanten, die meestal wordt gebruikt in mode-sieraden, niet zullen schaden“, aldus CEO Bruce Cleaver.

Ik heb dit discours al gehoord, voornamelijk uit India“, zegt Bruce Cleaver. “Naar mijn mening wordt een grote hoeveelheid kleine goederen gebruikt in allerlei soorten producten, zoals horloges. Ik denk niet echt dat een blauwe of roze diamant van één karaat in competitie staat met mêlé steentjes. Ze concurreren eerder met moissaniet en goedkope robijnen of smaragden. Ik denk niet dat er kannibalisatie op dit niveau is.

Natuurlijk zal Lightbox, dat in september zijn eerste sieraden met online laboratoriumdiamanten te koop stelt, ook witte diamanten aanbieden, maar Bruce Cleaver is van mening dat klanten zich meer aangetrokken voelen tot blauwe en roze laboratoriumdiamanten.

Mode gaat voor kleur, dus richten we ons op kleur“, zegt hij. “In ons onderzoek ontdekten we dat dit is wat klanten willen.

Volgens hem zal het bedrijf uiteindelijk andere kleuren toevoegen aan het assortiment laboratoriumdiamanten, zoals groen en geel.

We kunnen alles aan,” zegt hij.

Tegelijkertijd gelooft hij dat De Beers met de sector over zijn Lightbox-projecten zal blijven communiceren en haalt hij recente toespraken aan die hij in India en België heeft gegeven, alsook lopende discussies met overheidsactoren.

Tot nu toe was de reactie iets beter dan ik had verwacht“, zegt hij. “Er is wat uitleg nodig, maar ik heb het gevoel dat we nooit te veel tijd zullen steken in dit onderwerp. We hebben er al veel tijd in geïnvesteerd en hopen dat ook te blijven doen.

Maar hij wijst erop dat De Beers zich vooral bezighoudt met natuurlijke diamanten, en herinnert aan de recente aankoop van de Canadese mijnbouwer Peregrine voor 81 miljoen USD. Hij merkt ook op dat het budget van de Diamond Producers Association dit jaar zal stijgen en dat de vereniging haar activiteiten zal uitbreiden naar India en China.

We zijn actief in de natuurlijke diamanthandel, we hebben veel geld uitgegeven aan deze activiteit en dat zullen we blijven doen,” zegt hij. “De laboratoriumdiamanten van Lightbox zullen voor ons een heel kleine divisie zijn.

Bovendien beweert Bruce Cleaver dat de vraag naar diamanten op de Amerikaanse markt bevredigend was in de eerste helft van het jaar en dat, afgezien van onvoorziene politieke gebeurtenissen, deze trend zou moeten worden voortgezet. De Chinese markt voldoet ook, voegt hij eraan toe.

Hij heeft echter enige twijfels over de gevolgen van de talrijke discussies over tarieven en handelsoorlogen.

Het lijkt erop dat douanetarieven een beperkt effect zullen hebben op diamantactiviteit. De diamanthandel tussen China en de Verenigde Staten is zeer beperkt. Als de handelsoorlogen escaleren, en ze zouden een invloed hebben op macro-economische kwesties en bbp-groei, dan zouden ze een grotere impact kunnen hebben.

In de eerste halfjaarlijkse financiële resultaten, aangekondigd op 26 juli, meldde De Beers een lichte stijging van de inkomsten, tot $ 3,2 miljard, tegen $ 3,1 miljard vorig jaar. De ruwe verkoop bleef stabiel op $ 2,9 miljard, hoewel de ruwprijzen in totaal met 4% stegen als gevolg van een algemene prijsstijging en een verbetering van de verkochte assortimenten.sylvain goldberg

“Luxe is zeldzaamheid, creativiteit, elegantie.”

Sylvain Goldberg