De wereldwijde luxesector groeide aan het begin van het jaar met bijna een vijfde doordat de Europese bestedingen zich sneller herstelden dan verwacht, aldus Bain & Company.

Na de ergste dip in de geschiedenis heeft de markt voor persoonlijke luxegoederen een V-vormige opleving doorgemaakt“, aldus het adviesbureau in zijn voorjaarsupdate, getiteld “Rerouting the Future“.

In het eerste kwartaal van 2022 steeg de verkoop met 17% tot 19% op jaarbasis, aldus het rapport. Bij constante wisselkoersen bedroeg de groei tussen 13% en 15%.

Europa is op weg om een jaar eerder dan verwacht te herstellen naar het niveau van 2019, te midden van een “sterke ‘back-to-normal’ houding” en een opleving van het toerisme binnen de regio, legde Bain uit. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft een beperkte impact gehad op de bestedingen en het sentiment, voegde het eraan toe.

In de VS hebben luxemerken geprofiteerd van hun focus op diversiteit en inclusie, terwijl Zuid-Korea zijn lokale luxemarkt heeft uitgebreid, aldus het rapport, dat Bain uitvoerde in samenwerking met Fondazione Altagamma, een Italiaanse industriegroep voor de luxesector.

Ondanks aanzienlijke macro-economische uitdagingen, waaronder hyperinflatie, vertragende groei van het bbp (bruto binnenlands product) en het conflict tussen Rusland en Oekraïne, bleek de markt voor persoonlijke luxegoederen opnieuw veerkrachtig,” aldus Claudia D’Arpizio, partner bij Bain & Company en hoofdauteur van de studie. “Luxemerken begonnen dit jaar met een bijzonder sterke groei, terwijl ze ook een leidende rol speelden in de voortdurende duurzame en digitale transformatie van de wereld.