De Raad van Bestuur van LVMH kwam op dinsdag samen om zijn overname van Tiffany & Co. te bespreken. Dit voedt geruchten dat de $16.2 miljard deal minder zeker geworden is dan voor Covid-19.

Het bestuurspanel “richtte zijn aandacht op de ontwikkeling van de pandemie en de potentiële impact ervan op de resultaten en perspectieven van Tiffany & Co. met betrekking tot de overeenkomst die de twee groepen met elkaar bindt,” zei LVMH in een korte verklaring donderdag.

LVMH kwam in november overeen om de in New York gevestigde juwelier te kopen voor $135 per aandeel. Nochtans, viel het aandeel van Tiffany tot net onder $130 vanaf 1 juni, en staat het sindsdien aan $114 na een rapport door Women’s Wear Daily dat de overeenkomst bedreigd was.

Het bestuur van de Europese luxegroep maakt zich zorgen over de gevolgen van het coronavirus en de sociale onrust voor Tiffany’s belangrijke Amerikaanse activiteiten, aldus het rapport, waarin ongenoemde bronnen worden aangehaald. Bestuurders uitten ook hun bezorgdheid over het vermogen van Tiffany om al haar schuldconvenanten te dekken.

Ondertussen onderzoekt Bernard Arnault, LVMH’s CEO en voorzitter, manieren om Tiffany onder druk te zetten om de verkoopprijs te verlagen, meldde Reuters woensdag.

We geloven dat de transactie zal plaatsvinden, maar een lagere prijs kan al dan niet mogelijk zijn,” zei de Amerikaanse investeringsbank Cowen in een onderzoeksnota woensdag. “We blijven ervan overtuigd dat dit een uitstekende langetermijntransactie is en dat er veel synergieën zullen zijn.

LVMH zei ook dat het niet overweegt om goedkope Tiffany aandelen te kopen op de open markt om te profiteren van de lagere koers.

Wat LVMH precies wil bereiken met de verklaring van vandaag is niet geheel duidelijk. De groep suggereert dat de geplande acquisitie nog steeds doorgaat, maar de formulering leek opzettelijk dubbelzinnig: er staat bijvoorbeeld ook niet in dat het concern de oorspronkelijke deal zal respecteren.

Intussen speculeren waarnemers dat LVMH de informatie op de bestuursvergadering van dinsdag opzettelijk aan WWD heeft gelekt om toch de aandelenkoers van Tiffany op de open markt te drukken, waardoor Arnault een betere positie heeft om opnieuw te onderhandelen over een lagere aankoopprijs voor de juwelier.