Amerikaanse vrouwen kopen steeds vaker de verlovingsring voor zichzelf en geven er meer aan uit dan hun partners, aldus De Beers in zijn jaarlijkse Diamond Insight Report.

Het aandeel van uitsluitend door bruiden gefinancierde verlovingsringen steeg van 11% in 2015 naar 14% in 2017 en 7% in 2013, aldus het rapport. De trend weerspiegelt de groei van de koopkracht van vrouwen, één van de sociale veranderingen die een impact heeft op het segment dat De Beers “verbintenisjuwelen” noemt.

Tijdens de vier jaar die in 2017 eindigen, daalden de gemiddelde uitgaven van bruidegommen op verlovingsringen met 13%, terwijl de uitgaven van de bruiden met 19% toenamen, noteerde De Beers. In 2017, gaven bruiden die zelf de ring kochten een gemiddelde van $4.400 uit, terwijl de bruidegommen $3.300 besteedden, zei het bedrijf.

Dit benadrukt dat de groeiende koopkracht van vrouwen een factor is waarmee rekening moet worden gehouden in de verbintenisruimte, en niet alleen als het gaat om het zelf inkopen van diamanten sieraden,” merkte het bedrijf op.

De 2019 Insight Report richt zich op hoe consumenten liefde en diamanten te midden van een veranderende houding ten aanzien van relaties zien. Terwijl het aantal huwelijken is gedaald in de VS en verloofde paren langer wachten om de knoop door te hakken, “blijft de liefde een constante,” en de consumenten kopen diamanten in een breder scala van manieren om het te symboliseren, legde De Beers uit.

De verlovingsjuwelen – diamanten verlovingsringen en diamanten trouwringen voor vrouwen – hebben hun belangrijke plaats in de markt behouden, met iets meer dan 70% van de Amerikaanse bruiden die een diamanten verlovingsring hebben aangeschaft.

Echter, de wereldwijde waarde van de mannelijke geschenken van diamanten sieraden aan vrouwen voor of na een bruiloft overtreft nu de waarde van de verlovings- en trouwringmarkt. Vrouwen in de VS die samenwonen met hun partners zijn nu goed voor 10% van de vrouwelijke diamantjuwelenmarkt. Ondertussen, zien meer dan 70% van de mensen in relaties van hetzelfde geslacht diamanten als belangrijk voor het vieren van speciale gebeurtenissen in het leven, zo vervolgt het rapport.

Deze vier trends – verbintenisjuwelen, “love giftting“, samenwonen en koppels van hetzelfde geslacht – zijn de focus van het De Beers onderzoek van dit jaar. De consumenten worden nog steeds aangetrokken door diamanten als symbool van de liefde, maar benaderen het product op nieuwe manieren die een afspiegeling zijn van die hedendaagse manieren van leven, aldus het bedrijf.

Diamanten worden nog steeds gezien als de ultieme symbolen van de liefde, maar de diamantindustrie moet zich richten op het blijven aanbieden van sieraden, merken en retailervaringen die voldoen aan de wens van de moderne consument voor individuele producten en ervaringen die hun eigen unieke liefdesverhaal weerspiegelen“, aldus De Beers CEO Bruce Cleaver.