Problemen met de bevoorrading, waardoor speelgoed, elektronica en andere artikelen niet op tijd voor Kerstmis in de winkels terechtkomen, kunnen de sector helpen marktaandeel te veroveren.

Beeld u de scène in: een familie zit samen in een gezellige woonkamer, drinkt een beker chocolademelk, met opwinding op hun gezichten terwijl ze reiken naar de prachtig ingepakte cadeaus onder de kerstboom. Het is het beeld dat u in elk tijdschrift, elke etalage en elk televisieprogramma in de VS ziet rond deze tijd van het jaar. Maar stel u nu het tafereel eens voor zonder de cadeautjes onder de boom. Het heeft gewoon niet hetzelfde effect. Het geven van cadeaus is een intrinsiek onderdeel van de feestdagen, maar dit jaar kan het aanbod wel eens schaars blijken te zijn.

Wat is het oponthoud?

Massale knelpunten in de toeleveringsketen hebben volgens verzendings- en logistiekbedrijven geleid tot vertragingen van tot wel vijf weken bij bestellingen. De tegenslagen variëren van Covid-19-problemen in fabrieken en havens van het punt van oorsprong, tot opstoppingen van schepen in havens van bestemming in de VS, tot een tekort aan havenarbeiders, vrachtwagenchauffeurs en spoorwegpersoneel.

Dit betekent dat veel populaire eindejaarsgeschenken zoals elektronica, sportartikelen, speelgoed, computers en andere goederen die per zeevracht worden vervoerd, misschien niet op tijd in de rekken terechtkomen. Goederen die lokaal worden geproduceerd of met het vliegtuig worden vervoerd – waaronder juwelen – zullen de gevolgen minder voelen.

Wat ik u kan vertellen is dat de situatie nog steeds nijpend is voor de scheepvaart, want sinds het derde kwartaal van vorig jaar hebben we een enorme vraag gezien, wat leidt tot congestie in de havens en grote vertragingen in de scheepvaart,” zegt Nils Haupt, senior directeur bedrijfscommunicatie van de Duitse transportonderneming Hapag-Lloyd. “Veel van de goederen die mensen normaal gesproken voor de feestdagen zouden kopen…liggen vast in de haven. Het is geen catastrofe, maar als je een elektrische fiets als kerstcadeau wilt geven en je bestelt hem net begin november, dan ligt hij waarschijnlijk niet onder de kerstboom.

Een tekort aan voorraad in de magazijnen, samen met een stijging van de verkoop, heeft de logistieke back-up verergerd. Tijdens de pandemie was er een daling van de bestellingen van de detailhandelaars, gevolgd door een enorme stijging van de vraag van de consumenten toen de regering stimuleringscheques uitdeelde. Nu er weinig voorraad is en er druk wordt gewinkeld, hebben winkeleigenaars het moeilijk om die goederen nog voor de feestdagen te vervangen.

Daniel Hackett, partner bij maritiem adviesbureau Hackett Associates, zegt: “Er is al een tijdje bezorgdheid over hoeveel capaciteit er in het netwerk zit. En dus begonnen retailers, bezorgd over mogelijke problemen in de toeleveringsketen, eerder dan normaal met het verplaatsen van eindejaarsvracht. Normaal gesproken zijn er pieken en dalen met maandelijkse vrachtvolumes, maar nu zien we gewoon hoog volume na hoog volume.

De achterstand wegwerken

Op 13 oktober daagde president Joe Biden de haven van Los Angeles – de grootste scheepshaven in de VS – uit om over te schakelen op 24/7-werkzaamheden om de blokkade op tijd te helpen opheffen zodat de producten nog voor de consumenten in de winkels terechtkomen.

Dit is een toezegging van toonaangevende bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het vervoer van goederen namens Amerikaanse consumenten en bedrijven om de capaciteit te openen die nodig is om te leveren,” aldus Gene Seroka, uitvoerend directeur van de haven van Los Angeles. “Het is een oproep tot actie. We hebben een hoop werk voor de boeg. In de komende dagen zijn we vastbesloten om om ervoor te zorgen dat de supply chain kan leveren.

Maar hoewel het idee zinvol is, is de uitvoering moeilijker, gezien het gebrek aan voldoende arbeidskrachten om die extra uren te vullen,” zegt Dave Marcotte van Kantar Consulting.

De vraag kan van niets naar 100 gaan, maar de capaciteit kan dat niet,” legt de senior vice-president van wereldwijd onderzoek en technologie uit. “Het duurt jaren om capaciteit op te bouwen. Er is momenteel zoveel stress in het hele systeem, op elk afzonderlijk onderdeel van het systeem en op elke afzonderlijke doorvoermethode. Het gaat om schepen, havens, spoorwegen, vrachtwagens en magazijnen. Mensen verwijzen naar al deze posities als ongeschoolde arbeid, wat niet juist is. Dit zijn hooggekwalificeerde posities in elk deel van de toeleveringsketen, en het duurt een tijdje om het werk te leren. Niemand komt zomaar binnen en begint te werken. Dus terwijl ik 30 dagen van bestelling tot levering zou hebben geteld, moet ik er nu zo’n 200 of 250 tellen.

“Wild, wild west”

Elektronica, speelgoed, computers, sportartikelen en apparaten – artikelen die steeds op de lijst van populairste cadeaus van Adobe Analytics staan – behoren tot de artikelen die de meeste vertraging oplopen.

Problemen met de bevoorrading en logistiek zijn alomtegenwoordig, en ze zullen alleen maar erger worden naarmate de feestdagen naderen“, zegt Patrick Brown, vicepresident groeimarketing en inzichten bij Adobe. “Out-of-stock productberichten zijn met 172% gestegen ten opzichte van pre-pandemie 2020, en met 360% ten opzichte van 2019. We verwachten dat het op dit niveau blijft, en voor bepaalde producten gedurende het hele seizoen toeneemt. Van de 18 gevolgde categorieën heeft kleding momenteel de hoogste out-of-stock-niveaus, gevolgd door sportartikelen, babyproducten en elektronica.

Maar hoe groot is de achterstand in de toeleveringsketen? Zullen winkels bijna leeg zijn, met klanten die vechten om de laatste Xbox in het schap? Krijgen we een herhaling van de Cabbage Patch doll rellen van de vroege jaren ’80?

Het is tot in het extreme gecompliceerd,” zegt Marcotte. “Ik ga ervan uit dat de meeste detailhandelaars de feestdagen ingaan met ongeveer 80% van wat ze willen” in termen van koopwaar.

Volgens Matt Kleinschmit, CEO van het mobiele marktonderzoeksbureau Reach3 Insights, zou de situatie echter nog nijpender kunnen zijn.

Ik heb met veel klanten gesproken, en het thema is heel consistent,” zegt hij. “Ze zeggen dat ze momenteel ongeveer 20% van de voorraad hebben ontvangen die ze normaal hebben, en ze beginnen zich grote zorgen te maken.

Wat gebeurt er als mensen de producten die ze cadeau willen geven niet kunnen vinden? Zal de VS een Scrooge-achtige kerst beleven, met niets dan stof onder de bomen? Kleinschmit denkt van niet.

We zitten in een soort wilde, wilde westen van de nieuwe shopper,” merkt hij op. “Tijdens de pandemie werd de bevolking steeds bedrevener in het navigeren door verstoringen. Bijna de helft wisselde van merk of product wanneer wat ze normaal kochten niet meer verkrijgbaar was. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de reactie van shoppers op de komende feestdagen sterk beïnvloed zal worden door wat ze de afgelopen twee jaar hebben meegemaakt. Dus als je die logica gebruikt, denk ik dat als ze een bepaald product dat ze zoeken, zoals elektronica, niet kunnen vinden, ze zullen overschakelen op andere producten die wel op voorraad zijn.

Marcotte is het ermee eens dat mensen niet per se zullen wachten op wat ze oorspronkelijk wilden kopen, gezien de “intense” behoefte om geliefden dit jaar cadeaus te geven nadat ze die vorig kerstseizoen hebben gemist.

Shoppers hebben veel flexibiliteit getoond in termen van wat ze kopen,” zegt hij. “En ze zitten op spaargeld, dus ze zijn aanzienlijk minder prijsgevoelig dan voorheen. Dat opent de deur voor luxe geschenken op een manier die vrij uniek is.

Een deal in vergelijking

Juwelen kunnen het gat opvullen dat andere categorieën van consumptiegoederen hebben achtergelaten, meent Tim Vierengel, senior aandelenonderzoekanalist bij Northcoast Research.

De vraag van juweliers blijft opmerkelijk sterk, met … een universeel gevoel bij de juweliers zelf dat de consumenten niet zo snel als verwacht terugkeren naar hun uitgavengewoonten van voor de pandemie,” zegt hij. “Dat betekent dat ze hun uitgaven niet terugschroeven van juwelen.

Hoge prijzen voor andere artikelen die in de winkelschappen terechtkomen, sturen het winkelpubliek ook in de richting van juwelenaankopen. Doordat bedrijven de hogere verzendkosten doorberekenen aan hun klanten en doordat de traditionele Black Friday uitverkoop waarschijnlijk niet ten volle doorgaat vanwege de producttekorten, zijn elektronica en andere goederen misschien niet zo’n goede deal.

Elke detailhandelaar die ik spreek is onzeker over welk product ze zullen hebben om te verkopen,” zegt Marcotte. “Niets zal in de uitverkoop gaan. Die grote uitverkopen die je normaal ziet, met prijsverlagingen en wat al niet meer, dat gaat echt niet gebeuren, omdat ze het niet nodig hebben. Ze hoeven de prijs van dingen niet te verlagen om iets te verkopen.

En dat, legt Vierengel uit, is wat het verschil zal maken. “Juwelen en kleding … lijken bijna een deal ten opzichte van de grote prijsstijgingen overal elders,” zegt hij. “Ik zou zeggen dat het goed zal gaan voor juwelen. Het zal waarschijnlijk beter gaan dan velen verwachten.

Het binnenlandse voordeel

Misschien is de belangrijkste factor of juweliers de voorraad zullen hebben om aan die vraag te voldoen wanneer die komt. Een voordeel dat zij hebben ten opzichte van speelgoed, computers en elektronica is dat die categorieën voornamelijk uit China en andere overzeese markten komen, terwijl een groot deel van de juwelen afkomstig is van in de VS gevestigde fabrikanten zoals Stuller.

Onze toeleveringsketen is dit jaar op de proef gesteld,” zegt Danny Clark, directeur van Stuller. “We hebben echter hard gewerkt om alle problemen op te lossen en zijn in een sterke positie om de kerstverkopen te ondersteunen. We verwachten dat we aan alle vraag van onze klanten kunnen voldoen dit kerstseizoen.

Bovendien reizen kleinere, hoogwaardige artikelen zoals juwelen meestal per luchtvracht in plaats van over zee. Dit betekent dat een groot deel van de impasse en wachttijden niet van toepassing zal zijn.

Ik heb nu alles wat ik nodig heb voor Kerstmis; ik wacht nergens op,” zegt Susan Purnell, eigenaar van Kuhn’s Jewelers in Salisbury, Maryland. En dat is maar goed ook; de klanten van Purnell zijn al begonnen met winkelen voor de feestdagen. “Vorig jaar was Kerstmis prachtig, maar dit jaar, al in september, hadden we een enorme verkoop, en we lagen ver, ver voor op vorig jaar. Nu zitten we zo’n 30% boven vorig jaar.

Kuhn’s heeft met name een overweldigend aantal verlovingsringen ingeslagen voor de mensen die van plan zijn op één knie te gaan zitten tijdens de populairste periode van het jaar om een aanzoek te doen.

Maar Mark Clodius, eigenaar van Clodius & Co. Juweliers in Rockford, Illinois, heeft echter te kampen gehad met voorraadbeperkingen bij een van zijn grootste leveranciers, een Indisch bedrijf dat in China produceert. Dat heeft hem er niet van weerhouden zijn rekken te vullen met eerder bestelde en in de VS geproduceerde artikelen, maar hij vreest dat de vraag zo groot zal zijn dat hij de populairste artikelen niet meer zal kunnen aanvullen.

Net als Purnell heeft hij ook veel verkocht, met name die glimmende symbolen van de liefde. “Mensen komen vooral binnen voor verlovingsringen,” zegt hij. “Ze zijn vroeg aan het plannen, op zoek naar die kerstaanzoeken, en werken met ons samen om de juiste diamant te vinden die bij hun prijs en stijl past.

Wat de last-minute shoppers betreft, daar rekent Clodius op. “We zijn van plan om onze marketing dit jaar zo te doen dat we die uitstellers aanspreken. Het is gericht op iedereen die normaal gesproken in andere winkels zou winkelen. En we zullen zeggen: ‘We weten niet of je dit jaar kunt kopen wat je wilt voor de feestdagen, maar wat ze ook wil, wij hebben het, en het is op voorraad.‘”