Harry Winston heeft besloten geen edelstenen uit Myanmar meer te aanvaarden na kritiek op de ethische normen van het land.

De aankondiging kwam enkele dagen voordat de non-profitorganisatie Global Witness een rapport publiceerde over de wijdverspreide schendingen van de mensenrechten in de Zuidoost-Aziatische natie, ook bekend als Birma.

In februari nam een militaire junta de macht in Myanmar over, wat de VS ertoe aanzette sancties op te leggen aan de belangrijkste edelsteenbedrijven in het land. Het land is vooral bekend om zijn jade en robijnen, die volgens de industrie tot de beste ter wereld behoren.

Voorheen betrok de juwelier, een onderdeel van de Swatch Group, edelstenen van “betrouwbare en geverifieerde” leveranciers die hadden verklaard dat hun Birmese robijnen en jade waren ingevoerd tijdens een periode zonder internationale sancties, aldus de website. Het bedrijf heeft ook maatregelen genomen om de importdata en de oorsprongsdocumentatie te controleren om na te gaan of alles aan de regels voldeed, voegde het eraan toe. Het kocht niet rechtstreeks aan in het land.

Echter, “in zijn voortdurende toewijding aan verantwoordelijke en ethische sourcing, zal het Huis van Harry Winston niet langer edelstenen van zijn leveranciers die Birmese oorsprong hebben, ongeacht hun importdata,” aldus het horloge en sieraden merk in een verklaring die het plaatste op Twitter afgelopen donderdag.

De beleidswijziging is een “welkome stap“, stelt Global Witness.

‘Corrupte militaire zwendel’

Harry Winston was een van de luxemerken die Global Witness aanmerkte als verkopers van robijnen die “brute conflicten en schendingen van de mensenrechten” in Myanmar voeden. Ook Graff, Bulgari en Sotheby’s bieden deze stenen aan, beweerde de organisatie in een onderzoek dat zij woensdag publiceerde.

De handel in edelstenen in Myanmar is een “corrupte militaire zwendel” onder leiding van Min Aung Hlaing, de generaal die eerder dit jaar de macht in het land heeft overgenomen, aldus het rapport. Het leger heeft de handel in edelstenen onder controle geplaatst om “zijn greep op de macht te verstevigen en wreedheden te financieren, waaronder de staatsgreep van februari 2021“, vervolgde het rapport.

Mijnbouw in het land is illegaal na het verlopen van de laatste vergunning in 2020, verklaarde Global Witness. Sinds de staatsgreep hebben informele mijnwerkers de leegte opgevuld, waarbij soldaten “betalingen afpersen voor het recht om robijnen en andere edelstenen te delven“.

Er bestaat niet zoiets als een ethisch verantwoorde Birmese robijn,” zei Clare Hammond, senior campagnevoerder voor Myanmar bij Global Witness. “Deze edelstenen worden verkocht als symbolen van menselijke verbondenheid en genegenheid, maar de toeleveringsketen is doordrenkt van corruptie en afschuwelijke schendingen van de mensenrechten.” Het leger houdt ook edelsteenbeurzen voor “gewetenloze” kopers, aldus het rapport.

De sector gekleurde edelstenen van Myanmar was tussen 2014 en 2017 bij volledige productie gemiddeld 346 miljoen tot 368 miljoen dollar per jaar waard, schatte Global Witness, waarbij het zich baseerde op officiële gegevens. Deze cijfers zijn echter conservatief; het werkelijke totaal zou wel eens vijf keer meer kunnen zijn, zo wees het rapport uit.

Wegblijven

Graff koopt ook niet rechtstreeks in Myanmar in, zegt de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde juwelier. Het bedrijf heeft “regelmatig garanties gevraagd en gekregen van onze leveranciers met betrekking tot hun bevoorradingsbronnen in het land,” zei een woordvoerder.

Sotheby’s en Bulgari hadden niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Tiffany & Co heeft geen edelstenen meer uit Myanmar gekocht sinds 2003, toen de VS de invoer van producten uit het land verbood, aldus de website.

Het is bijna onmogelijk om de toeleveringsketen van een Myanmarese robijn te overzien,” concludeerde Hammond. “En zolang ze niet weten dat ze op verantwoorde wijze worden ingekocht, moeten ze stoppen met de verkoop van Myanmarese robijnen. Het feit dat een handvol merken al actie heeft ondernomen, laat de anderen geen enkel excuus meer om dit voorbeeld niet te volgen.

De concurrerende robijnleverancier Mozambique is echter geen ethisch alternatief, omdat de mijnen daar ook in verband worden gebracht met schendingen van rechten en corruptie, waarschuwde Global Witness.