In India is, onder de naam Naturalmark, een nieuw project gestart om niet bekendgemaakte synthetische stenen te bestrijden. Het biedt detailhandelaren goedkope screening en inscriptie aan met behulp van een model dat gebaseerd is op goudkeurmerken.

Naturalmark zal fraudebestendige zegels op pakketten met losse diamanten plaatsen, evenals laser-inscripties op afgewerkte juwelen, waardoor transparantie op consumentenniveau mogelijk wordt, vertelde Surat-gebaseerde Gourav Sethi.

Het Naturalmark programma, dat in oktober werd gelanceerd, heeft steun en financiering ontvangen van regionale juwelenverenigingen in India, evenals van een handvol diamant- en juwelenfabrikanten.

India zal de aanvankelijke focus zijn: Sethi heeft al ingestemd met een franchiseovereenkomst met een grote, nog niet nader genoemde, juwelier die twee winkels in Mumbai en Jaipur zal lanceren onder de Naturalmark vlag, die alleen diamanten met het verificatielabel in voorraad hebben. Hij wil zich in het hele land uitbreiden door middel van gelijkaardige samenwerkingen en op termijn ook naar overzeese markten.

Het Naturalmark initiatief vloeit voort uit de kosten van het screenen van gemonteerde juwelen op synthetische diamanten, aangezien internationale laboratoria dit over het algemeen alleen aanbieden als onderdeel van een volledige sorteerdienst, legde Sethi uit. Naturalmark controleert de goederen in haar eigen laboratorium tegen een veel kleinere vergoeding, met behulp van op maat gemaakte apparatuur van een Duitse machinefabrikant.

Sethi vergeleek de stap naar de introductie van het goudkeurmerk in India in 2000, waarvóór er grote verwarring bestond die de verkoop aan de consument beperkte, zei hij. De toegenomen transparantie voor kopers van diamantenjuwelen kon een gelijkaardig positief effect op de markt hebben als dat van de keurmerken voor goud, voegde hij eraan toe.

Het Naturalmark project komt temidden van de toegenomen vraag naar kunststoffen in de Indische markt, met Mumbai’s Bharat Diamant Bourse (BDB) stemming vorige week om zijn verbod op de categorie op te heffen. De in het laboratorium gekweekte diamanten vertegenwoordigden minder dan 1% van de totale geslepen productie van India vijf jaar geleden – toen de BDB zijn verbod invoerde – vergeleken met bijna 5% nu.

De beslissing van de BDB “toont aan dat CVD een mooie toekomst heeft“, erkende Sethi, met behulp van de afkorting voor in het laboratorium gekweekte diamanten die werden gecreëerd met behulp van het chemische dampdepositieproces. “Maar ik hou persoonlijk van natuurlijke diamanten, en ik promoot natuurlijke diamanten.