Negen zichthouders van De Beers hebben zich ertoe verbonden koolstofneutraal te worden, met als doel de productiesector in overeenstemming te brengen met de milieunormen die elders in de diamantindustrie gelden.

De deelnemers zullen eerst hun huidige uitstoot beoordelen en vervolgens een plan ontwikkelen om deze op een duurzame manier te verminderen. Zij hebben hun intenties op maandag kenbaar gemaakt in een virtuele bijeenkomst van De Beers brokerage en diamant consultancy Gemdax, dat het project organiseert. De Beers executives spraken ook op het online evenement.

De bedrijven maken geen harde toezeggingen om op een bepaalde datum nul netto-uitstoot te bereiken vanwege de onzekerheid rond Covid-19, wees Anish Aggarwal, een partner en medeoprichter van Gemdax, aan. Echter, het betrekken van de midstream in een programma gericht op duurzaamheid is van vitaal belang gezien de groeiende interesse van de consument in de waarden achter de producten, zei hij.

Zonder [de midstream] kunnen we het beeld niet vervolledigen en de consument geven wat hij/zij steeds meer wil, namelijk een duurzame diamant van de mijn tot aan zijn/haar vinger“, aldus Aggarwal.

De milieugegevens van de handel in natuurlijke diamanten zijn de laatste jaren in de schijnwerpers komen te staan, deels omdat veel lab-gekweekte producenten hun producten op de markt hebben gebracht als een milieuvriendelijk alternatief. Terwijl de grote mijnbouwbedrijven en de detailhandelaars emissiedoelstellingen hebben, hebben de diamantfabrikanten minder vooruitgang geboekt, ondanks het gebruik van grote hoeveelheden energie. Geslepen productie stoot doorgaans koolstof uit door middel van elektriciteitsverbruik, transport en distributie, legde Aggarwal uit.

De Canadese fabrikant HRA Group is de enige natuurlijke diamantproducent die bekend staat als koolstofneutraal. Eerder dit jaar onthulde Star Rays plannen om het eerste Indische diamantbedrijf te zijn dat die status bereikt.

Het nieuwe programma, “Sustainably Brilliant“, omvat zowel Star Rays als drie andere zichthouders uit Mumbai: HVK International, Hari Darshan Exports en H Dipak and Co. Andere deelnemers zijn D Navinchandra Gems, Dianco en Diamant Impex, allemaal in Antwerpen, en het in Dubai gevestigde Diarush en Yaelstar. Alle negen bedrijven zijn klanten van Gemdax.

Dit sluit aan op de stappen van De Beers in koolstofneutraliteit en op het werk dat sommige van de detailhandelaren en luxemerken doen,” vertelde Aggarwal Monday. “De midstream is vaak de ontbrekende schakel die nodig is voor de volledige supply chain om sociaal en ecologisch verantwoord te zijn.