Afbeelding: Nirmala Sitharaman – Press Information Bureau on behalf of Ministry of Finance, Government of India

De Indische regering heeft de invoerbelasting op synthetische diamantzaden afgeschaft en extra middelen toegezegd in een poging om de laboratoriumindustrie van het land te ontwikkelen.

De douanerechten voor de delen die kwekers gebruiken om synthetische ruw diamanten te maken, zullen van het vorige tarief van 5% tot nul worden verlaagd, kondigde de Indische minister van Financiën Nirmala Sitharaman woensdag aan in de jaarlijkse begrotingstoespraak. De wijziging – bedoeld om de productiekosten te verlagen – wordt donderdag van kracht.

Er komt ook gedurende vijf jaar een subsidie voor onderzoek en ontwikkeling beschikbaar om de binnenlandse productie van de zaden en van de machines voor de productie van de stenen aan te moedigen, voegde Sitharaman eraan toe. Deze gaan naar de Indian Institutes of Technologies (IIT’s) – elitecentra van uitmuntendheid die eigendom zijn van de overheid.

Lab-grown diamonds (LGD) is een technologie- en innovatiegedreven opkomende sector met een hoog werkgelegenheidspotentieel“, aldus de minister. “Dit zijn milieuvriendelijke diamanten die optisch en chemisch dezelfde eigenschappen hebben als natuurlijke diamanten.

De regering heeft zich ook verbonden tot de invoering van een nieuwe verzendcode van het geharmoniseerd systeem (GS) voor synthetische diamanten, waardoor een duidelijker onderscheid kan worden gemaakt tussen natuurlijke en geproduceerde stenen.

De veranderingen “zullen ervoor zorgen dat India van begin tot eind wereldleider wordt op het gebied van de productie van ruwe tot afgewerkte in laboratoria geproduceerde diamanten en juwelen“, aldus Vipul Shah, voorzitter van de Gem & Jewellery Export Promotion Council (GJEPC). De nieuwe verzendcode voor lab-grown zal de “differentiatie en identificatie op het consumentenniveau verbeteren“, voegde hij eraan toe.

De regering ging niet in op het verzoek van de sector om de invoerheffingen op natuurlijke geslepen diamanten te verlagen; die blijven op 5%. Het GJEPC verwelkomde echter de verhoging van de douanerechten op edelmetaaljuwelen van 20% naar 25%, omdat dit de binnenlandse industrie zou stimuleren.