Afbeelding: Meyer Global

Yuliya Kusher, CEO van Meylor Global, een in Kiev gevestigd bedrijf dat diamanten in laboratoria kweekt, geeft toe dat de mensen daar het vooruitzicht van een oorlog aanvankelijk niet zo ernstig namen.

Mensen in de VS zeiden: ‘Maak je je zorgen?'”, zegt ze. “We dachten gewoon dat Poetin het nooit zou doen. Nu leest iedereen uit Oekraïne het nieuws uit Amerika.

Op 24 februari, toen de Russische invasie begon, verliet ze met haar kinderen het land en is nu in de Verenigde Staten. Maar ze heeft nog steeds familie en kennissen in het land, waaronder de 100 arbeiders in de diamantkwekerij van haar bedrijf, die tot nu toe intact is gebleven, ook al zijn er gebouwen in de buurt verwoest.

Haar fabriek is aanvankelijk gesloten, maar produceert nu weer, hoewel sommige werknemers zijn vertrokken om in het leger te vechten.

We proberen nog steeds de economie van Oekraïne te ondersteunen, de salarissen te betalen, belastingen te betalen,” zegt Kusher.

Het is nu routine dat de dag van de arbeiders wordt onderbroken door voortdurende luchtaanvallen.

Om de twee uur of zo, gaan ze naar de schuilkelders,” zegt ze. “Niemand weet wanneer de bommen zullen komen.

Volgens haar heeft de wereld Rusland overschat en onderschat hoe fel de Oekraïners voor hun vaderland zouden vechten.

Veel mensen dachten dat de Russen zouden winnen. Maar ze zagen dat de Oekraïners echt vochten en wonnen, en de wereld besloot Oekraïne te steunen. Oekraïne is in de hele wereld een symbool van vrijheid geworden.”

Mensen zeggen: ‘We zijn niet bang om ons leven te geven voor vrijheid. We hebben geen keus. We moeten vechten.’ Mensen zeggen tegen me: ‘Ik ben niet bang om te sterven. ‘Dat is het ergste, om mensen dat te horen zeggen.

Het waren de beelden van gruweldaden uit Bucha, een voorstad van Kyiv, die haar ertoe aanzetten zich uit te spreken.

Het is verschrikkelijk,” zegt ze. “We waren klaar voor oorlog, maar we waren niet klaar voor dat soort gedrag van Russische soldaten, dat doet denken aan de Tweede Wereldoorlog.

Ze zegt dat de stemming erg “op en neer…. De ene dag denk je dat we gaan winnen en dan zie je de foto’s van die kinderen uit Bucha en moet je er rekening mee houden dat de oorlog langer zal duren, en je voelt je zo gefrustreerd. Het zal heel erg moeilijk worden, zoals de Tweede Wereldoorlog.

Kusher kent de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy uit haar tijd dat ze bij de televisie werkte.

Als hij echt iets wil, weet ik dat hij zal proberen het te krijgen,” zegt ze. “Ik weet dat hij van Oekraïne houdt en dat hij wil dat zijn kinderen in Oekraïne wonen, maar dan wel een vrij en welvarend Oekraïne.

Ze is het ermee eens dat de industrie geen Russische diamanten moet kopen.

Rusland zou geen enkele vorm van handel mogen drijven,” zegt ze. “De mensen die zaken met hen doen, stellen hen alleen maar in staat om meer wapens te kopen.

Het bedrijf heeft ook een lijn van blauwe en gele gekweekte diamanten gecreëerd, die de Oekraïense vrijheid symboliseren, en waarvan de opbrengst naar lokale Oekraïense hulporganisaties gaat.