Alrosa is vrijwillig teruggetreden als vicevoorzitter van de Responsible Jewellery Council (RJC) in het licht van de oorlog van Rusland in Oekraïne.

De diamantenmijner zal ook tijdelijk de raad van bestuur van de organisatie verlaten, merkte de RJC op. De beslissing werd “meegedeeld” aan het bestuur tijdens een vergadering op donderdag, voegde het eraan toe. Alrosa weigerde verder commentaar te geven.

Zoals zo velen zijn wij diep bedroefd door de geopolitieke situatie in verband met de Oekraïne-crisis,” zei RJC-voorzitter David Bouffard. “Het RJC-team zal onze 1.500 internationale leden ondersteunen met richtlijnen om te voldoen aan alle toepasselijke sancties, samen met de RJC COP [Code of Practices] vereisten inzake due diligence binnen hun toeleveringsketens. De RJC zal de situatie nauwlettend in de gaten blijven houden, in overeenstemming met de internationale regelgeving, en zal haar leden van advies blijven voorzien naarmate de situatie zich ontwikkelt.

De stap volgt op de inval van Rusland in zijn buurland vorige week. De VS hebben op de inval gereageerd met sancties tegen een reeks Russische entiteiten, waaronder Alrosa en zijn CEO, Sergej Ivanov. De maatregelen beperken schuld- en aandelentransacties met het bedrijf, maar houden geen algeheel verbod in op het zakendoen met ’s werelds grootste producent van ruwe steen naar volume.

Dinsdag adviseerde Jewelers of America (JA) haar leden echter om “maatregelen te nemen om te stoppen met het kopen of verkopen van diamanten, edelmetalen en/of kostbare edelstenen van Russische of Wit-Russische oorsprong“.