Diamanthandelaren beschermen zich niet preventief tegen omwisseling van diamanten en wachten eerder op een duur verlies voordat ze actie ondernemen, waarschuwen leveranciers van controleapparatuur.

Volgens Dror Yehuda, president van het Israëlische bedrijf Yehuda Diamond, is de omwisseling van diamanten door synthetische producten, of andere producten van mindere waarde, een regelmatig voorkomend fenomeen dat veel handelaren onvoldoende inzien. Het bedrijf produceert de Sherlock Holmes scanner, die laboratoriumdiamanten detecteert vervaardigd met behulp van chemische dampafzetting (CVD) en HPHT (hogedruk-hoge temperatuur) -technologie.

Toen een Israëlische handelaar onlangs het slachtoffer werd van een omwisseling van diamanten, spotte de Sherlock Holmes scanner de labodiamanten, zegt Yehuda. Na het incident, waarbij diamanten van 3 tot 5 karaat betrokken waren, ontzegde de Israël Diamond Exchange de twee oplichters hun lidmaatschap van de diamantbeurs en meldde de overval aan de politie.

Bedreiging van omwisseling van diamanten: pas als het kalf verdronken is dempt men de put.

Ze kopen de machine nadat het hen is overkomen,” zegt Yehuda. “Elke week komen mensen en controleren we diamanten voor hen. Elke week ontdekken we synthetische diamanten in sieraden en in loten, typisch tot vier keer per week.

In het verleden konden handelaren nagaan dat er geen omwisseling van diamanten plaatsgevonden had, door een diamant op een weegschaal te plaatsen om te controleren of het gewicht precies was wat het zou moeten zijn. Nu gebruiken fraudeurs echter synthetische producten die overeenkomen met de kenmerken van een natuurlijke diamant, waardoor ze een omwisseling kunnen uitvoeren die dit type test kan omzeilen. Yehuda legt uit dat de bedriegers soms in het laboratorium gekweekte diamanten herslijpen, zodat ze nauw aansluiten bij de 4C van de natuurlijke steen waarmee zij voornemens zijn deze om te ruilen.

De dagdagelijkse oplossing is om de diamanten te scannen voordat ze worden getoond aan een potentiële klant, en opnieuw wanneer deze de goederen terugbrengen naar de kluis, zegt Yehuda. Dit zorgt ervoor dat een omwisseling van diamanten niet onopgemerkt blijft.

Dreiging van omwisseling van diamanten: een scherper bewustzijn is belangrijk.

Bewust zijn van wat fraudeurs kunnen doen, is essentieel om verliezen te minimaliseren. Dit geldt zelfs voor mensen die we vertrouwen,” zegt Donald Palmieri, president van het in New York gevestigde Gem Certification and Assurance Lab (GCAL). Hoewel er weinig details beschikbaar zijn over het incident in de Ramat Gan Stock Exchange, suggereert Palmieri dat het slachtoffer en de schuldige partijen beiden lid zijn van de lokale diamantbeurs en dat er bijgevolg zeer waarschijnlijk een zekere mate van vertrouwen tussen hen bestond.

De manier waarop twee stenen konden worden omgewisseld was allicht afleiding, misschien door aan de telefoon te zijn,” zei hij. “Er kunnen een aantal verschillende redenen zijn. Het belangrijkste echter zou een verhoogd bewustzijn van het risico zijn.

Real-time controle is het beste, want oplichters kunnen een diamant in een oogwenk omwisselen en een laserinschrijving binnen vijf seconden verwijderen, merkt Palmieri op. Mogelijke oplossingen zijn om een voorwerp op het bureau te hebben staan dat ultraviolet licht (UV) uitstraalt, om de handelaar een idee te geven of een steen synthetisch is terwijl ze nog steeds in de handen van de klant is. In het laboratorium gekweekte diamanten stralen normaal gesproken geen blauw licht uit onder een UV-lamp, in tegenstelling tot hun natuurlijke tegenhangers.

De kostprijs van veiligheid

Diamanthandelaren moeten heel wat geld uitgeven om de dure apparatuur te kopen, wat ze vaak niet willen doen, merkt Palmieri op. Palmieri heeft een eigen belang in deze, omdat GCAL eigenaar is van Gemprint, wiens technologie een unieke “voetafdruk” in elke steen aanbrengt, waardoor de omwisseling van diamanten vrijwel onmogelijk wordt.

Leveranciers van apparatuur zeggen dat hoewel de beste machines duizenden of tienduizenden dollars kosten, de diamanten van het recente incident binnen de Israëlische diamantbeurs honderdduizenden dollars waard waren.

Veel mensen willen het principe van de handshake handhaven,” zegt Palmieri. Maar criminelen worden sluwer en slimmer, dus dit blijft misschien niet meer lang zo.