Afbeelding: inleiding van artikel over mogelijke overname Richemont – FINANZ UND WIRTSCHAFT 

Volgens de Zwitserse krant Finanz und Wirtschaft wordt in de luxe-industrie “gefluisterd” dat LVMH, eigenaar van Tiffany en tientallen andere topmerken, het gemunt heeft op het concurrerende luxeconglomeraat Richemont.

Waarnemers geloven dat LVMH-voorzitter Bernard Arnault al heeft geprobeerd om zijn Zwitserse concurrent op een slinkse manier onder druk te zetten“, aldus de krant.

LVMH zou bijzonder geïnteresseerd zijn in de bekendste juwelenholding van Richemont: Cartier.

Zowel LVMH als Richemont reageerden niet op verzoeken om commentaar op de geruchten rond mogelijke overname Richemont.

De krant was voorzichtig om op te merken dat de overname gesprekken momenteel “weinig meer dan gefluister” zijn.

Op Twitter voegde Simone Stern, de verslaggever die het verhaal schreef, eraan toe: “LVMH zal niet ophouden tot ze Richemont hebben overgenomen – en Johann Rupert zou al dit jaar kunnen aftreden als voorzitter van Richemont, zeggen sommigen.

De invloedrijke mode- en luxenieuwsbrief Miss Tweed trok het rapport in twijfel.

Luxebeleggers raakten vorige week opgewonden nadat de Duits-Zwitserse krant Finanz und Wirtschaft een verhaal publiceerde waarin werd gesuggereerd dat LVMH geïnteresseerd was in het overnemen van Richemont,” schreef redacteur Astrid Wendlandt op LinkedIn. “Het bleek nepnieuws te zijn. De markt nam het niet serieus en de aandelen van Richemont bewogen nauwelijks.”

Richemonts stal van merken omvat Cartier, Van Cleef & Arpels, Buccellati, Baume & Mercier, Vacheron Constantin, Panerai en Jaeger-LeCoultre.

Gezien de grote voetafdruk die LVMH al heeft, zou een eventuele fusie waarschijnlijk aanzienlijke antitrustproblemen opleveren.

Op dit moment zijn de inkomsten van LVMH min of meer gelijk aan de gecombineerde inkomsten van de zes grootste concurrenten“, schreef Bryce Quillin, oprichter van het strategiebureau It’s a Working Title, op Twitter.

Cartier dat eigendom is van Richemont en Tiffany dat eigendom is van LVMH hebben onlangs een schikking getroffen in een rechtszaak over de vermeende diefstal van “bedrijfsgeheimen” van Cartier door een werknemer van Tiffany.

In september stemden de aandeelhouders van Richemont tegen een voorstel om voormalig LVMH-topman Francesco Trapani toe te voegen aan de raad van bestuur. Richemont voorzitter Rupert noemde hem een “ongepaste” kandidaat gezien zijn langdurige banden met de rivaal.