Hoe we omgaan met verstoring en onrust, zoals deze pandemie, zal altijd een bepalend moment zijn. En de lessen die we leren in deze uitdagende tijden zullen van vitaal belang zijn voor onze toekomstige levensduur.

Wat we de afgelopen maanden als bedrijfstak hebben meegemaakt is ongekend. Nu we langzaam uit het hoogtepunt van deze crisis komen, is het tijd om te begrijpen wat de COVID-19 pandemie ons kan leren.

Eén ding lijkt zeker: we gaan niet meteen terug naar de normaliteit. De productie en distributie van een vaccin is nog ver weg, en in de tussentijd zullen we waarschijnlijk tot in 2021 in de schaduw van dit virus blijven opereren. Dit zal enorme gevolgen hebben voor onze sector. Het internationale reisverkeer zal lange tijd worden getroffen en er is geen garantie dat de grote beurzen volgend jaar weer zullen terugkeren. Daarom moeten we de situatie opnieuw beoordelen en ons aanpassen.

Elk bedrijf langs de lange pijplijn van de diamant- en juwelensector moet overwegen hoe het zich kan herijken om de negatieve impact van de situatie waarin we ons bevinden tot een minimum te beperken. Hoe kunnen we veerkracht en effectiviteit in onze dagelijkse activiteiten inbouwen om toekomstige – en hoogstwaarschijnlijk onvermijdelijke – schokken op te vangen? Deze kunnen voortkomen uit een andere uitbraak van het coronavirus of een wereldwijde financiële crisis. Het maakt niet uit wat de oorzaak is, we moeten allemaal kijken hoe we onze bedrijfsmodellen robuuster en flexibeler kunnen maken.

Het lijdt weinig twijfel dat een van de grootste gevolgen van deze pandemie is dat bedrijven gedwongen worden hun digitale aanwezigheid te verbreden en complementaire online- en offline-ervaringen voor klanten te leveren. De omnichannel-aanpak heeft steeds meer aandacht gekregen van retailers, maar moet op een bredere basis worden omarmd. De mogelijkheid om in een digitale omgeving met onze klanten in contact te komen, zal de sleutel zijn tot het opvangen van de klap van toekomstige lockdowns.

De algemene les die deze pandemie ons zou moeten leren, is dat we ons moeten kunnen aanpassen, en zelfs gedijen, in tijden van wanorde.