Afbeelding: lab gecreëerde diamanten Pandora

Pandora brengt haar lab gecreëerde diamanten naar haar winkels in de VS, met modejuwelen die verkocht zullen worden van $350 tot $1,950- hoewel de introductie in de VS (opnieuw) voor enige controverse heeft gezorgd.

De nieuwe collectie is iets duurder dan wat het bedrijf normaal verkoopt, geeft Luciano Rodembusch, Pandora’s president voor Noord-Amerika, toe – hoewel een paar van de niet-diamanten artikelen voor bijna $2.000 verkocht worden.

Alle diamanten zijn G-J kleur, ongeveer VS kwaliteit, en maximaal 1 karaat groot. “Terwijl Pandora’s charm collectie bekend staat om zijn grote verscheidenheid aan opties, is de collectie labdiamanten beperkter,” zegt Rodembusch.

We proberen de keuzes te vereenvoudigen,” zegt hij. “Het is een unieke collectie met een eenvoudig ontwerp.

Toen de collectie vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk debuteerde, heette ze Pandora Brilliance. De nieuwe naam van de collectie is Brilliance, maar de algemene categorienaam is nu Diamonds by Pandora. De collectie zal worden ondersteund door zowel televisiereclame als een uitgebreide promotiecampagne.

We willen dat iedereen weet dat Pandora diamanten heeft, en dat het lab gecreëerde diamanten heeft,” zegt Rodembusch. “Wij geloven dat we de totale diamantmarkt kunnen uitbreiden door diamanten betaalbaar te maken. Betaalbaarheid is super-belangrijk voor Pandora-klanten.

Zoals nu standaard is bij lab-grown diamanten, heeft de nieuwe merknaam, Diamonds by Pandora, nomenclatuurkwesties doen rijzen.

De Natural Diamond Council (NDC) heeft een verklaring uitgebracht waarin staat dat de naam Diamonds by Pandora volgens haar niet in overeenstemming is met de “Guides for the Jewelry Industry” van de Federal Trade Commission, die bedrijven waarschuwt “de naam van een edelsteen, inclusief diamant, niet te gebruiken om een gesimuleerde of in het lab gecreëerde steen te beschrijven, tenzij de naam onmiddellijk wordt gevolgd door een duidelijke en opvallende vermelding dat het product geen gedolven steen is.

De NDC zei dat het “Pandora zou aanraden het gebruik van deze beschrijving/merknaam te heroverwegen om kosten te vermijden in het waarschijnlijke geval dat zij verplicht worden naar behoren aan te geven dat hun diamanten door de mens zijn gemaakt“.

Pandora antwoordde dat “in al onze consumentencommunicatie duidelijk zal worden vermeld dat Diamonds by Pandora een collectie van in het lab gecreëerde diamanten juwelen is“.

Pandora’s verklaring waarin de lancering in de VS wordt aangekondigd, brengt ook enkele van de punten naar voren die de handel tegen de aankondiging van 2021 hebben doen protesteren, waaronder de verklaring dat het “niet langer gebruik zal maken van gedolven diamanten“, een product dat het zelden verkocht.

Het bedrijf vermeldt ook dat zijn diamanten in de Verenigde Staten worden gekweekt met hernieuwbare energie en een koolstofvoetafdruk hebben van slechts 8,17 kg CO2e per karaat, wat naar eigen zeggen 5% is van die van een gedolven diamant. De collectie maakt ook gebruik van gerecycleerd goud en zilver. (De duurzaamheid van gerecyclede metalen is ook omstreden).

Desondanks zegt Rodembusch dat “we ons vooral zullen richten op onszelf, ons gebruik van teruggewonnen metalen en hernieuwbare energie,” in plaats van de producten van het bedrijf te vergelijken met die van anderen.

Ironisch genoeg hebben bronnen aangegeven dat ten minste een deel van Pandora’s diamanten wordt geproduceerd door Element Six, dat eigendom is van diamantmijnexploitant De Beers.