Afbeelding: Paul Zimnisky – imdb.com

Paul Zimnisky is een gerespecteerd analist van de diamantsector, gevestigd in New York City. Hij publiceert artikelen, podcasts en marktrapporten op zijn website, PaulZimnisky.com. Hier deelt hij zijn gedachten over de toekomst van lab-grown diamanten.

Welk percentage van de totale markt bestaat uit lab-grown diamanten?

Paul Zimnisky: “Ik schat dat de verkoop van lab-grown diamanten juwelen nu ongeveer 10% van de wereldwijde verkoop van diamanten juwelen vertegenwoordigt. Dat is een stijging ten opzichte van de 0% van vijf of zes jaar geleden. De VS is veruit de grootste markt voor lab-grown diamanten – zo’n 70%-80% van het totaal – maar het product is nu verkrijgbaar op de meeste grote markten over de hele wereld.”

Neemt dat marktaandeel weg van natuurlijke diamanten?

Paul Zimnisky: “Dat is moeilijk aan te geven. In het begin kannibaliseerde het zeker de verkoop van natuurlijke diamanten. De markt voor lab-diamanten juwelen creëert ook een extra vraag die er niet zou zijn geweest als de lab-diamanten niet bestonden. Niet alle lab-diamanten juwelen onttrekken een deel van de verkoop van juwelen met natuurlijke diamant.”

Ik denk dat Pandora daar een goed voorbeeld van is. We weten niet hoeveel producten ze verkopen, maar het zal waarschijnlijk aanzienlijk zijn, gezien hun wereldwijde aanwezigheid. Hun klanten gingen niet naar een juwelier voor een juweel van 300 dollar.

Het hangt allemaal af van de prijs. Ik denk dat over vijf jaar de $800 per karaat van Lightbox de standaardprijs zal zijn, en dat zal de manier veranderen waarop juweliers het op de markt brengen.

We horen altijd dat de groothandelsprijzen sneller dalen dan de detailhandelsprijzen.

Paul Zimnisky: “Ze zijn symbiotisch. Groothandelsprijzen hebben de neiging de detailhandelsprijzen te leiden. In de afgelopen weken heb ik de prijzen van lab-diamanten behoorlijk zien dalen. In de afgelopen maand is een diamant van 1,5 ct. die voor $3.400 of $3.500 werd verkocht, gezakt naar $3.000. Het aanbod groeit sneller dan de vraag. Ik denk dat als de lockdowns van COVID in China eenmaal voorbij zijn, en de toeleveringsketen weer open gaat, je verdere dalingen zult zien.”

Ziet u lab-grown eindigen als een modeartikel?

Paul Zimnisky: “Pandora is de belangrijkste verdeler van lab-diamanten. Zij brengen ze strikt genomen op de markt als modejuwelen. Kijk naar Blue Nile, een andere grote speler. Zij verkopen lab-grown uitsluitend als modeartikel. Naarmate we verdergaan, zal meer en meer lab-grown als mode verkocht worden.

Er is een zekere nieuwigheid, en misschien een hype mentaliteit, geassocieerd met lab-grown diamanten op dit moment. Als je op een punt komt waar het niet meer zo cool en interessant is, dan is het gewoon een juweel voor een lagere prijs.

Op lange termijn, als je een detailhandelaar bent, en je verkoopt een klant een eenmalig item zoals een verlovingsring, heb je dan liever een diamant van $8.500 of een diamant van $750? Het is de juwelier die klanten naar labdiamanten stuurt. In het algemeen komen mensen er niet om vragen.”

In welke richting ziet u de markt van lab-diamanten evolueren?

Paul Zimnisky: “De productie van lab-diamanten wordt veel concurrerender. Het zal moeilijk worden voor kleine bedrijven om te concurreren.

Naarmate meer en meer fabrikanten zich ermee gaan bezighouden, denk ik dat je de marges zult zien dalen. We hebben situaties gehad waarin we een overaanbod van natuurlijke diamanten hebben gezien, en dat is een niet-hernieuwbare natuurlijke hulpbron. Ik denk dat de situatie erger zou kunnen zijn voor lab-gekweekte.

Als je kijkt naar diamanten met abrasieve korrels, wordt 90% daarvan in China geproduceerd. Zij beheersen die markt. Ik durf te wedden dat we hetzelfde zullen zien op de markt voor lab-gekweekte diamanten.”

Ziet u dat er diamanten van betere kwaliteit worden geproduceerd?

Paul Zimnisky: “Ja, omdat je ze kunt behandelen. Dat is het grote verschil met de natuurlijke. Er rust geen taboe op behandeling, want het is al een gefabriceerd product. Wanneer het CVD-behandeling patent verloopt, zal iedereen zijn goederen kunnen behandelen. We zullen zien of consumenten bereid zijn een meerprijs te betalen voor een ‘als- natuursteen’, maar ik denk niet dat de meesten dat zullen doen.”

Waar ziet u groeigebieden voor lab-grown?

Paul Zimnisky: “TAG Heuer heeft net een horloge uitgebracht met lab-grown diamanten op de kroon. Ik denk dat we dat vaker zullen zien, het gebruik van lab-diamanten op een manier waarop je geen natuurlijke diamanten kunt gebruiken. Dat is echt opwindend, de mogelijkheid hebben om een diamant te produceren die uniek is of een aangepaste vorm heeft. De lab-industrie moet zich concentreren op wat ze kan doen wat de natuurlijke markt niet kan, naast het verkopen tegen een lagere prijs.

Internationaal staat de markt nog in de kinderschoenen. Het prijsniveau van minder dan 1.000 dollar zou in China echt interessant kunnen zijn, omdat je consumenten kunt aantrekken die graag een diamant willen, maar zich geen natuurlijke diamant kunnen veroorloven. Dat is waar de groei vandaan zou kunnen komen, de Chinese markt op dat lagere prijspunt.”