De zeldzame roze diamant Pink Star (Roze Ster) gaat op 4 april voor de tweede keer in drie jaar onder de hamer. Veilinghuis Sotheby’s in Hongkong waardeert de 59,6 karaat diamant op meer dan 55 miljoen euro. De edelsteen is de grootste roze diamant ter wereld en heeft de hoogst mogelijke kwaliteit in helderheid en kleur.

Pink Star werd een nachtmerrie voor de vorige koper

De Pink Star komt al na drie jaar opnieuw in de verkoop omdat de vorige koper niet aan de aankoopprijs kon voldoen en de diamant moest teruggeven aan het veilinghuis. In november 2013 werd de steen op een Sotheby’s-veiling in Genève voor 77 miljoen euro verkocht aan diamantslijper Isaac Wolf. Volgens Forbes magazine kreeg Wolf de financiële steun van een groep investeerders die de waarde van de Pink Star op bijna 140 miljoen euro schatten niet rond. Wolf noemde de steen liefkozend The Pink Dream. Maar die werd een nachtmerrie.

Steinmetz Pink

De edelsteen werd in 1999 gedolven in Botswana door het mijnbouwbedrijf De Beers. Het kostte bijna twee jaar om de diamant in zijn huidige ovale vorm te slijpen. De edelsteen werd eerst vernoemd naar de slijper: de Steinmetz Pink.

In 2003 werd de geslepen diamant kort gedragen door supermodel Helena Christensen. De edelsteen werd in 2007 voor het eerst geveild. Een anonieme koper kocht de diamant voor een onbekend bedrag. De steen heette daarna The Pink Star.

De 14,62 karaat Oppenheimer Blue heeft tot nog toe het meest opgebracht op een veiling: meer dan 53 miljoen euro. Volgens Forbes is het goed mogelijk dat de Pink Star dit record breekt.

Pink-Star

 

De Pink Star wordt begeleid door een rapport van de GIA (Gemological Institute Of America) met het nummer 2175607011, dd 28 april 2016. Hierin staat dat deze steen ‘natural, Fancy Vivid Pink Colour, Internally Flawless‘ is. Samen met dit verslag is er een brief van de GIA die aangeeft dat dit de grootste Flawless of Internally Flawless, Fancy Vivid Pink, Natural Colour diamant ter wereld is die ze ooit hebben moeten ijken.

Pink Star is één van ’s werelds grote natuurschatten

Steinmetz Diamonds had destijds nagenoeg 2 jaar nodig om de ruwe diamant te slijpen tot wat die nu is. Van een ruwe steen van 132,5 karaat is deze Pink Star van 59,6 karaat ontstaan.

De steen werd het eerst aan het publiek voorgesteld in mei 2003. Ze droeg toe de naam ‘Steinmetz Pink’ en werd geshowd door topmodel Helena Christensen op een event gewijd aan de Grand Prix van Monaco.

In de Financial Times van 31 mei van hetzelfde jaar schreef Mike Duff het volgende over deze diamant: “the rarest, finest, most precious stone the world has ever seen.

In 2007 werd de steen een eerste keer verkocht en kreeg ze de naam ‘Pink Star’. In hetzelfde artikel van de Financial Times vertelt Tom Moses, Executive Vice President en Chief Laboratory en Research Officer bij de GIA: “In onze ervaring komen grote geslepen roze diamanten – van meer dan 10 karaat – zeer zelden voor met zo’n intense kleur…. De GIA rapporteert al 50 jaar en deze Pink Star is de grootste roze diamant die we ooit met deze diepte aan kleur gezien hebben.