Afbeelding: Pinterest Predicts rapport 2022

Voordat je het overal ziet, zie het hier“, luidt de inleiding van Pinterest’s achtste jaarlijkse Pinterest Predicts rapport. “Mensen gebruiken Pinterest om plannen te maken voor de toekomst. Dat betekent dat we weten wat er gaat komen“, luidt een statement van het platform.

“In feite zijn 8 van de 10 van onze voorspellingen voor 2021 uitgekomen. Dit is niet het zoveelste eindejaar trendrapport. Dit is een nog-niet-trendrapport – een venster in de toekomst, van de plek waar mensen naartoe gaan om die te plannen. Laten we vooruit kijken naar 2022.”

De grootste trendrapport van het social media platform tot nu toe, 2022’s editie is volgepropt met meer dan 175 trends waarvan verwacht wordt dat ze groot zullen zijn in het komende jaar, van reizen en eten tot mode en welzijn. Interessant genoeg begint het rapport met een juwelentrend, in een trend die Pinterest de naam “Be jeweled” heeft gegeven.

Hoewel de trend gaat over meer dan sieraden -kristal oog make-up en een pedicure met strass steentjes zijn enkele van de top zoekopdrachten- zijn er ’traditionele’ sieraden items vermeld ook (“oor curation” is een opmerkelijke zoekterm). “Gen Z is de drijvende kracht achter een trend naar accessoires die veel verder gaat dan de basis oorbel, manchet, of gelaagde ketting,” leest het rapport. “Ze worden creatief en versieren het hele lichaam, van tandjuwelen tot kristallen oogversieringen.”

Het rapport vermeldt ook enkele zoektermen per regio. Zo wordt voorspeld dat lippiercings, kruisoorbellen en excentrieke juwelen in 2022 allemaal populair zullen zijn in Mexico.

Het beste deel van Pinterest’s rapport is het gedeelte waarin advies wordt gegeven over hoe merken kunnen inspelen op de trends, waarbij de bedrijfstypen zelfs worden opgesplitst in categorieën (beauty, mode, eten en drinken, opvoedingsmerken, en meer). Het zou zinvol zijn om door te lezen en te zien hoe het advies kan worden toegepast op een aantal sociale platforms, niet alleen Pinterest.

“Misschien is het een teken des tijds, maar mensen zijn meer dan ooit geïnteresseerd in klokken en horloges”, zegt het rapport over de trend “Hot horology”. “Oversized klokken als decor, ouderwetse horlogebanden en luxe herenhorloges zullen de stijl van 2022 bepalen, vooral voor Gen X en boomers.” En sommigen zeiden dat horloges de weg van de dodo zouden gaan toen de smartphones er eenmaal waren! Het lijkt erop dat dit het juiste moment is om de vitrine met uurwerken op te waarderen.

“Hellenistische heropleving” omvat een aantal trending zoektermen die verband houden met inspiratie uit het oude Griekenland. Een van de populairste zoektermen is “antieke Griekse juwelen”, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor zowel antieke als op antiek geïnspireerde ontwerpen.

Misschien wel één van de meest relevante trends voor onze branche is “Pearlcore”, een niet geheel verrassende knipoog naar de opkomst van parels op onverwachte plaatsen (ook bij mannen). In feite, “parelketting mannen” is een van de top-trending zoektermen, naast “parel ring eenvoudig”. Mensen lijken ook op zoek te zijn naar pareljurken, bruiloft decor, en zelfs parel-themafeesten. Wordt 2022 het jaar van de parel?

Andere opmerkelijke trends zijn “Dopamine dressing” (waar regenboog sieraden perfect passen bij de fel gekleurde outfit trend); “Goth dressing”, die de volledig tegenovergestelde esthetiek biedt; “Nailscapes”, die zou zorgen voor de perfecte combinatie met complementaire ringen; “Hemelse vieringen,” waarin de maan en de sterren zijn het middelpunt van de thema’s van feesten en mode (sieraden was al een populaire laan voor deze categorie en het zal waarschijnlijk doorzetten); en “Bestie esthetiek,” met vriendschap ringen en tatoeages trending.

U kunt het volledige verslag hier bekijken, het zit boordevol informatie en is echt heel leuk om te lezen.