President Mokgweetsi Masisi van Botswana (foto) heeft zijn scherpste uitspraken tot nu toe gedaan over de relatie tussen zijn land en De Beers, waarbij hij betwijfelt of de twee partijen het eens kunnen worden over een al lang uitgesteld nieuw akkoord.

Als we geen win-winsituatie bereiken, zal elke partij haar koffers moeten pakken en vertrekken,” zei Masisi tijdens een bijeenkomst van de Botswaanse Democratische Partij (BDP), volgens Agence France Presse.

We kregen inzicht in hoe de diamantmarkt werkt, en we ontdekten dat we minder ontvingen dan wat we zouden moeten krijgen,” zei Masisi naar verluidt. “We ontdekten ook dat onze diamanten veel winst opleveren en dat de vorige overeenkomst niet gunstig was voor ons.”

We willen een groter gedeelte van onze diamanten,” besloot hij. “Het kan geen business as usual zijn.

In 2011 ondertekenden De Beers en de regering van Botswana – die 50-50 partners zijn in de belangrijkste mijnwerker van het land, Debswana – een tienjarig contract, waarbij de zichten en het sorteren van De Beers van hun oude thuisbasis in Londen naar de hoofdstad Gaborone werden verplaatst.

Het contract is drie keer verlengd, maar zal in juni opnieuw aflopen. Volgens een bericht in de Botswaanse krant Mmegi van januari wordt een definitieve overeenkomst opgehouden door twee niet nader genoemde “materiële” kwesties.

In reactie op de verklaringen van president Masisi vertelde David Johnson, woordvoerder van De Beers: “We zijn trots op zowel de investering van de regering van Botswana in de De Beers Group als op onze jarenlange relatie in ons joint venture partnerschap in Debswana, dat meer dan 50 jaar beslaat en ervoor zorgt dat de bevolking van Botswana meer dan 80% van het rendement ontvangt na aftrek van belastingen en royalty’s….“.

Onze onderhandelingen gaan verder dan alleen de verkoopovereenkomst“, vervolgt hij. “Ze omvatten ook de toekomstige mijnbouwrechten voor Debswana, die complexer zijn en meer tijd vergen om tot in de kleinste details te landen.

President Masisi onderstreepte dat het van vitaal belang is dat beide partijen een win-win-resultaat bereiken. Dat is absoluut juist, want onze regelingen moeten voor beide partijen economisch en strategisch zinvol zijn, en we hebben er alle vertrouwen in dat ons succesvolle partnerschap zal worden voortgezet.

Vorige week, in een interview, zei De Beers CEO Bruce Cleaver, die deze functie op 20 februari neerlegt, dat hij “geen twijfel” had dat het contract vernieuwd zou worden voordat het in juni weer afloopt. Na zijn vertrek wordt Cleaver medevoorzitter van De Beers en zei dat hij verwacht betrokken te zijn bij de toekomstige onderhandelingen.

Woordvoerders van Masisi en de regering van Botswana reageerden niet op een verzoek om commentaar.