President Masisi en de regering van Botswana hebben een bericht tegengesproken dat het land zijn verkooppartnerschap met De Beers zou kunnen terugschroeven.

De lokale Sunday Standard beweerde dat Botswana de meeste van zijn grote stenen via de parastatale Okavango Diamond Company zou aanbieden aan een partnerschap tussen Lucara Diamond Corp. en de Belgische fabrikant HB Antwerp.

President Mokgweetsi Masisi “heeft het verhaal in een toespraak voor honderden afgevaardigden publiekelijk en krachtig weerlegd als bespottelijk en belachelijk“, aldus een woordvoerder van De Beers woensdag, verwijzend naar een toespraak die de nationale leider hield op een recente conferentie in Gaborone.

Het ministerie wil categorisch verklaren dat de door Sunday Standard verstrekte informatie onjuist en ongegrond is en een opzettelijke poging om het publiek te misleiden,” merkte Ellen Richard-Madisa, permanent secretaris van het Botswaanse ministerie van Mineralen en Energie, eerder deze week in een verklaring op.

De opmerkingen van Masisi werden eerder deze week gemaakt tijdens de Natural Diamond Summit, een gezamenlijk door De Beers en de regering van Botswana georganiseerd evenement in Gaborone. De conferentie viel samen met de plenaire vergadering van het Kimberley Process (KP) in de hoofdstad en vond plaats te midden van de lopende onderhandelingen tussen De Beers en de regering over de verkoopovereenkomst tussen de partijen.

Volgens het rapport van de Sunday Standard heeft de huidige verkoopovereenkomst De Beers in staat gesteld “miljarden pula’s te verdienen door de grote en uitzonderlijke diamanten van Botswana te onderwaarderen“. Lucara en HB “richten zich op” deze lucratieve stenen, aldus de publicatie.

De twee bedrijven hebben al een eigen partnerschap waarbij Lucara – eigenaar van de Karowe-mijn in Botswana – alle ruwe diamanten van 10,8 karaat en meer aan HB verkoopt voor verwerking.

HB en Lucara waren niet beschikbaar voor commentaar. In een Twitter-post zei Masisi dat het land “collectief wil blijven samenwerken met de industrie“.