De prijs van geslepen diamant is ietwat gedaald in juni, nadat de JCK Las Vegas show een voorzichtige en veranderende V.S. markt liet zien.

Juweliers verminderen hun voorraden terwijl ze zich tegelijk aanpassen aan veranderende consumptiegewoonten. De nadruk ligt sterk op dienstverlening op maat en gepersonaliseerde producten. Consumenten shiften ook enigszins naar lagere prijsniveaus, wat een directe impact heeft op de grootte van de diamanten, en het type stenen, die juweliers in voorraad moeten aanhouden.

De markt is erg selectief en de handel focust op onmiddellijke noden, met slechts weinig oog voor de toekomstige goederenstroom. De RapNet Diamond Index (RAPI™)*  voor 1-karaats, GIA-gekeurde, RapSpec A3+ diamanten daalde in juni met 0,8% en is sinds begin 2017 met 2,5% gedaald.

geslepen-diamant-prijsindex-midden-2017

De prijs van geslepen diamant daalt, terwijl tegelijk de prijs van ruwe diamant stevig blijft, wat de winstmarges van fabrikanten onder druk zet. Met het oog op de ondersteuning van de prijzen beperkt De Beers de aanvoer van ruwe diamant. Dit zorgt zelfs voor tekorten in sommige categorieën geslepen diamant. Tegelijk stijgt de voorraad van fabrikanten en is het voor hen moeilijk oude stock te slijten.

Handel in geslepen diamant zal waarschijnlijk rustig zijn in 3e kwartaal

Dat is toch de algemene verwachting op dit moment. Handelaren in New York, Antwerpen en Ramat Gan nemen in de periode juli-augustus hun zomervakantie in afwachting van het belangrijke 4e kwartaal (wegens de eindejaarshandel).

Er geen steeds luidere stemmen op binnen de branche die wijzen op de nood aan een sterke marketingcampagne om de zin in diamant bij de eindconsument positief te beïnvloeden. Voor de eerste keer in meer dan 10 jaar beschikt de branche over voldoende budget om een effectieve generieke campagne te lanceren. De Diamond Producers Association heeft hiervoor (in 2017) 57 miljoen USD gebudgetteerd. De hoop leeft dat sterkere boodschappen en meer engagement met de eindconsument zullen leiden tot een sterkere vraag. Dit moet uiteindelijk zorgen voor een ommekeer in de prijsevolutie.

 

*Meer info over de Rapaport RapNet Diamond Index (RAPI™): de RAPI is de gemiddelde vraagprijs, uitgedrukt in honderden dollar per karaat, voor de 10% best geprijsde diamanten, in elk van de top 25 kwaliteiten ronde stenen ((D-H, IF-VS2, GIA-graded, RapSpec-A3 en beter)