Afbeelding: logo Pure Earth

Pure Earth, een internationale non-profitorganisatie die zich inzet voor het terugdringen van ziekteveroorzakende vervuiling over de hele wereld, heeft geholpen bij de eerste aankoop in de Verenigde Staten van “gezond goud“, oftewel goud dat vrij is van kwikverontreiniging. Pure Earth werkte samen met de New Yorkse juwelenontwerpster Dana Bronfman, die eerder deze maand het goud uit het Peruaanse Amazonegebied kocht.

Het goud werd gewonnen door Don Pedro, een mijnwerker in het regenwoud van de Amazone die door Pure Earth werd opgeleid om het metaal te delven met kwikvrije technieken. Hij leverde het stuk goud aan de Peruaanse juwelier en goudgieter Andrea Jose, die vervolgens een CAD-bestand van Bronfman ontving om afgietsels te maken voor een gouden hanger.

Jose en Bronfman ontmoetten elkaar op 16 augustus in New York City om de afgietsels uit te wisselen; ze worden momenteel afgewerkt en met edelstenen bezet in Bronfman’s studio. De voltooide hanger zal samen met andere kwikvrije gouden stukken te zien zijn in de Pure Earth Pure Gold-veiling, die op 20 september online van start gaat en op 4 oktober uitmondt in een gala in New York City.

Ook al zet ik me in voor duurzaamheid, recycle ik metalen en ben ik een Fairmined licentiehouder, toch is dit de eerste keer dat ik weet dat mijn stuk kwikvrij is,” vertelt Bronfman. “Ik denk dat het een heel belangrijk initiatief is, omdat kwik in de lucht en stromen terechtkomt en het indirect iedereen op de planeet beïnvloedt. Ik wil zo verantwoordelijk zijn als ik maar kan in mijn bedrijf. Het is spannend om deel uit te maken van het verhaal van wat mogelijk is.

De Organisatie van de Verenigde Naties voor Industriële Ontwikkeling (UNIDO) schat dat maar liefst 95% van al het kwik dat bij ambachtelijke goudwinning wordt gebruikt, in het milieu terechtkomt, met negatieve gevolgen voor de economie, het milieu en de menselijke gezondheid.

Bronfman beschrijft het stuk zelf als een 18k gouden hanger, geïnspireerd op de vorm van een markiesdiamant, maar dan afgerond. In de hanger zitten oculusvormige uitsnijdingen, waarvan sommige zijn versierd met gerecyclede diamanten, geschonken door Perpetuum Jewels. Het goud zelf wordt gehamerd en gestructureerd om zoveel mogelijk licht te reflecteren. Als het verkocht zou worden in de winkel, zou het 5.000 USD waard zijn.