Afbeelding: Johnny (Chak Wan) Leung/ GIA

Het GIA-laboratorium in Hongkong heeft onlangs de grootste in het laboratorium gekweekte diamant onderzocht die ooit door middel van chemische dampdepositie (CVD) is geproduceerd.

GIA classificeerde de 34,59 ct. smaragdgeslepen diamant als G kleur, VS2 helderheid. Hij werd geproduceerd door Ethereal Green Diamond in India en meet 24,94 x 13,95 x 9,39 mm.

Hiervoor was de grootste CVD diamant die GIA ooit had gezien een 16,41 karaat in 2022. De nieuwe is 111% groter.

Deze meer dan tweevoudige toename in grootte binnen een jaar is een indrukwekkende technische prestatie in CVD diamantgroei,” zei Tom Moses, GIA executive vice president en chief laboratory and research officer, in een verklaring.

De onderzoekers vonden kleine zwarte grafietinsluitingen in de steen – sommige lagen langs de binnenkant van het corpus, terwijl andere clusters van wolken vormden tussen de groeilagen. Microscopische observatie toonde een zwakke “olieachtige” of golvende korrel, die soms wordt gezien in CVD-diamanten.

De lab-diamant werd ook gegloeid met een hoge druk, hoge temperatuur (HPHT) behandeling. GIA publiceerde meer technische informatie over de diamant in haar tijdschrift Gems & Gemology.

Over het algemeen heeft de HPHT productiemethode grotere diamanten opgeleverd dan chemische dampdepositie. In februari 2022 zei het International Gemological Institute dat het een stuk ruwe HPHT-gekweekte diamant van 150 ct. had onderzocht. Dat werd uiteindelijk geslepen in drie diamanten – een 27,27 ct. marquise step cut, een 15,16 ct. pear rose cut en een 20,24 ct. emerald cut – die vorig jaar werden tentoongesteld op de JCK Las Vegas.