Van aangescherpt maatwerk tot “sociaal winkelen“, vindt de retail steeds meer technologische manieren om aan de behoeften van kopers te voldoen, laat ‘The Trends Shaping 2019’ zien, een nieuw rapport van het creditcardbedrijf Alliance Data.

Tegenwoordig verwachten klanten meer van merken. Deze wens duwt de branche vooruit,” zegt het rapport, online beschikbaar.

Het creditcardbedrijf, dat onlangs een overeenkomst heeft gesloten voor het beheer van het kredietprogramma van Signet, heeft 10 trends vermeld die het profiel van de detailhandel voor het komende jaar zouden moeten definiëren.

Retail trend # 1: merken doen aanzienlijke inspanningen om hun activa beter aan hun netwerken te koppelen

De apps van de retailer dragen nu bij aan de winkelbeleving. Zo geeft de Uniqlo-app modeadvies aan klanten en verwijst ze naar zijn boetieks die deze producten aanbieden.

Retail trend # 2: retailers “verwelkomen iedereen”

Het publiek verwacht steeds vaker dat merken de waarde van elke persoon erkennen“, zegt het rapport. De merken bieden daarom inclusieve artikelen die trends in positiviteit van het lichaam en genderneutraliteit weerspiegelen.

Het rapport vermeldt dat Nordstrom nu zijn dameskledingmerken verplicht om kleding van alle groottes te produceren en meer maten in de gebruikelijke displays opgenomen heeft. Chanel heeft een lijn mannenmake-up gelanceerd.

Retail trend # 3: traditionele winkels moedigen klanten aan om het product in de winkel te gebruiken

Office Max biedt bijvoorbeeld werkruimten voor klanten om hun printers en technologie te gebruiken. JoAnn zet “studio’s” op waar liefhebbers van creatieve kunst naaimachines kunnen huren en lessen kunnen volgen. DSW biedt pedicures, on-site reparatie van schoenen en handtassen en de installatie van op maat gemaakte inlegzolen.

Retail trend # 4: merken benadrukken hun “sterke band” met maatschappelijke issues die hun klanten na aan het hart liggen

Starbucks is vastbesloten om het gebruik van wegwerprietjes tegen 2020 te verbieden vanwege de impact van plastic op het milieu. Hasbro recyclet nu zijn speelgoed en games gratis.

Retail trend # 5: retailers bieden “meer precieze aanpassingen” door producten en diensten op maat aan te bieden

De Eison Triple Thread Customized Men’s Clothing Company ontwerpt producten door een aangepaste vragenlijst en luistergewoonten van kopers op Spotify te analyseren. Een andere site, Ivyrevel genaamd, ontwerpt jurken door de leefplaats van de cliënt te analyseren.

Retail Trend # 6: tweedehands artikelen steeds meer mainstream

Banana Republic verkoopt nu op haar site licht gebruikte artikelen van Chanel, Burberry en Louis Vuitton. Het gebruikte kledingmerk is momenteel 20 miljard dollar waard en zal naar verwachting tegen 2022 verdubbelen, aldus het rapport.

Retail trend # 7: er is een “social shopping-revolutie”

Meer merken spelen met het concept van exclusives op sociale netwerken: Kylie Cosmetics verkocht een oogschaduw exclusief op Snapchat, terwijl een collectie Allbirds-schoenen alleen op Instagram werd aangeboden.

Retail trend # 8: bedrijven bieden digitale oplossingen die verder gaan dan de beperkingen van online winkelen

Original Stitch heeft Bodygram gelanceerd, een programma dat aangepaste formaten maakt door lichaamsfoto’s van gebruikers te scannen. Het bedrijf beweert dat de service voor 99% accuraat is, maar als de items niet geschikt zijn, kunnen ze worden geretourneerd. Wayfair maakt gebruik van virtual reality om gebruikers te laten zien hoe hun meubels en decor in hun interieur kunnen passen.

Retail trend # 9: gebruikerservaringen worden aangedreven door kunstmatige intelligentie en database-algoritmen

Sommige winkeliers bieden elke klant nu een gepersonaliseerde website-ervaring, gepersonaliseerde advertenties en individuele productaanbevelingen.

Retail trend # 10: merken bedenken manieren om het leven voor gebruikers gemakkelijker te maken

HP heeft “slimme printers” ontwikkeld die inkt bestellen wanneer ze niet meer voldoende hebben om goed af te drukken.