Afbeelding: Alexey Moiseev op de plenaire vergadering van het Kimberley-proces. (bron: Russische ministerie van Financiën)

Rusland en België hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat voorziet in de digitale uitwisseling van informatie die op Kimberleyprocescertificaten (KP) staat vermeld.

De totstandbrenging van elektronische uitvoerdocumenten is dit jaar één van de prioriteiten van Rusland als voorzitter van de KP. De ondertekening van de overeenkomst vond eerder deze maand plaats in de marge van de jaarlijkse plenaire vergadering van de KP, die in Moskou en in een online-formaat plaatsvond.

Momenteel zijn de standaard uitvoercertificaten papieren documenten die fysieke handtekeningen vereisen. Rusland en België zullen deze voorlopig blijven gebruiken, aangezien er geen universeel platform is voor de verificatie van digitale certificaten, maar zullen de certificaatinformatie ook op digitale wijze delen.

We kunnen met een gerust hart zeggen dat Rusland het digitaliseringsproces in de KP heeft afgetrapt met een principiële consensus dat dit de toekomst is van de certificeringsregeling,” zei Alexey Moiseev, Ruslands onderminister van Financiën en 2021 KP-voorzitter, vorige week in een verklaring. “Zoals gewoonlijk zit het venijn in de details, en om een lange reis te maken moet men de eerste stap zetten.”

De deelnemers aan de plenaire vergadering kwamen overeen een subgroep op te richten die zich zal bezighouden met de digitalisering van certificaten,” voegde Moiseev eraan toe. In de loop van het jaar heeft Rusland ook proefuitwisselingen van informatie over KP-certificaten met Wit-Rusland uitgevoerd en besprekingen over het onderwerp gevoerd met India en de Verenigde Arabische Emiraten.