De recente geopolitieke storm heeft De Beers ertoe aangezet om de uitbreiding van zijn blockchain-platform te versnellen.

De mijnbouwer lanceerde onlangs een opgeschaalde versie van Tracr, waarmee de sector alle De Beers diamanten tot in de juwelierszaak kan traceren. Met de business-to-business (B2B) tool kunnen detailhandelaren het volledige traject van een steen doorheen de aanvoerketen zien, inclusief alle informatie die zichthouders willen delen over het productieproces.

Het bedrijf heeft dit jaar veel van zijn contractklanten op zichten aangemeld en zijn inspanningen opgevoerd als reactie op de toegenomen behoefte aan bronverificatie sinds het begin van de Ruslandcrisis.

Lees het interview van De Beers chief brand officer David Prager hier mee.

Wat waren Tracr’s mogelijkheden vóór deze aankondiging, en hoe zijn deze veranderd?

Het eerste dat verandert is nu de schaal, waardoor zichthouders kunnen deelnemen, wat betekent dat we elke zichthouder een zogenaamde “instantie” (vergelijkbaar met een account) op Tracr kunnen geven. Zodra ze op Tracr zijn, hebben ze diamanten die geüpload zijn die ze door de waardeketen kunnen slepen (als ze de stenen slijpen en verkopen).

We hebben ook de Tracr lookup gecreëerd, waarmee de zichthouder onweerlegbaar aan de detailhandelaar kan laten zien, via een web-based lookup, dat de diamant die hij aan die detailhandelaar verkoopt, in feite de diamant is die van ons afkomstig is. Dat is wat wij beschouwen als een eerste stap, maar wel een enorm belangrijke stap, namelijk de zichthouder de middelen geven om aan de hand van het Tracr ID-nummer zichtbaar te maken dat de diamant die de detailhandelaar koopt inderdaad van De Beers afkomstig is.

Telkens wanneer er informatie geüpload moet worden over hoe de diamant van vorm verandert, uploaden ze die naar hun “instantie“. De informatie over de verandering van de diamant wordt bijgehouden met dat Tracr ID-nummer.

Wat is het verificatieproces?

Laten we zeggen dat een detailhandelaar een 1,2-karaat, E, VVS diamant heeft gekocht; ze hebben hem in hun handen, en ze krijgen van de zichthouder te horen wat de Tracr ID is. Ze verifiëren dat de diamant die ze aanhouden, in feite de diamant is die ze kunnen zien op Tracr, omdat het ID-nummer en alle specificaties precies overeen stemmen met die diamant. Dus ze kunnen zien dat de twee precies hetzelfde zijn.

Staat dat ID-nummer op een stuk papier of in een inscriptie?

Het is (nog) niet een inscriptie op dit moment. Dat komt misschien in de toekomst. Onze focus was om een oplossing op de markt te brengen voor mensen die de herkomst van de diamanten die ze kopen willen weten.

Uiteraard is er de huidige geopolitieke context, waarin steeds meer Amerikaanse detailhandelaars willen weten waar de goederen die ze kopen vandaan komen. Ze hebben meer zekerheid nodig dan alleen een eigen verklaring. Zij hebben een onweerlegbaar bewijs nodig van waar een diamant vandaan komt. Daarom hebben we Tracr snel opgeschaald.

De diamant wordt geleverd met een code en dit stelt de detailhandelaar in staat om online te gaan, die code op te zoeken en alle specificaties van die specifieke diamant in verband met de diamant in kwestie rechtstreeks te zien. Ze kunnen alle specificaties zien van de diamant die ze in handen hebben, maar ook alle specificaties van de diamant voordat hij bij hen toekwam. In de productiefase en zelfs helemaal terug naar de ruwe staat toen hij van bij De Beers kwam.

Welke informatie bevat het over wat er tijdens de productie is gebeurd? Staat erin waar de steen werd bewerkt en door wie?

De zichthouder zal informatie over zichzelf kunnen uploaden, en het is aan hem of hij die verder wil delen. Het kan dus informatie bevatten over waar het vervaardigd is. De zichthouder heeft de volledige controle over zijn gegevens, dus hij kan bepalen wie wat over de diamant kan zien.

Is er een minimum hoeveelheid informatie die de zichthouder moet delen?

Ze hoeven niet te delen wie ze zijn, maar de detailhandelaar zal weten wie ze zijn omdat zij van hen de diamant kopen. Wat erop moet staan, is waar de diamant vandaan komt – wat natuurlijk het eerste doel van het platform is – en de identificatiekenmerken van de diamant die aantonen dat hij inderdaad aan die Tracr ID gekoppeld is.

Wat is er om ervoor te zorgen dat iemand niet een lab-gekweekte diamant of een niet-De Beers natuurlijke diamant neemt en deze slijpt volgens dezelfde specificaties als een De Beers diamant (en het laat doorgaan als een De Beers diamant)?

Ten eerste is er Tracr zelf. De details van de specificaties van de diamant zijn veeleisend. Als de zichthouder ervoor kiest, kunnen ze hun gradeercertificaat uploaden naar het platform. Dus de detailhandelaar kan de exacte details van de diamant en het certificaat van de diamant zien. Ze kunnen beelden van de diamant zien, zodat ze met zekerheid weten of die diamant natuurlijk of lab-grown is, en of hij van De Beers komt of niet. Het tweede punt is dat daarbovenop ons pijplijnintegriteitskader dat zorgt voor gescheiden toeleveringsketens bestaat.

Wat als iemand erin zou slagen een diamant te slijpen volgens de exacte 4C’s van een steen op Tracr?

Je zou nog steeds de beelden van de diamant zien, de insluitsels. Dat zou het zeer moeilijk maken om op die manier fraude te plegen, om nog maar te zwijgen van de bovenliggende pijplijnintegriteit.

Er is altijd de mogelijkheid voor mensen om te proberen te frauderen, maar wat Tracr anders maakt en echt een primeur op de markt is dat het niet vertrouwt op zelfaangifte. Vanaf het begin is het dus duidelijk dat de diamant die de zichthouder heeft en waarmee hij werkt, van De Beers afkomstig is. Als er in dat zeldzame geval een diamant zou zijn met identieke specificaties en insluitsels, dan zou de pijplijnintegriteit daarop worden toegepast.

In het verleden heeft De Beers gesproken over het openstellen van Tracr voor de rest van de industrie. Ik krijg de indruk dat dat op dit moment niet de focus is. Is dat zo?

Het is niet de focus. De wereld is duidelijk veranderd. We voelen een echte verantwoordelijkheid: We hebben een derde van de wereldproductie die we op de markt brengen. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat we zekerheid kunnen bieden voor die diamanten, en naarmate de schaal toeneemt, als het nuttig wordt in de industrie, denk ik dat we dat dan zullen herzien.

Zullen alle diamanten, van de kleinste tot de grootste, nu op Tracr staan?

Nog niet helemaal. Het zijn 4-grainers en hoger die op het platform geladen worden op dit moment. Zoals je zou verwachten, met elke nieuwe technologie, worden we beter en beter naarmate we groter worden en zullen we de tolerantie voor de grootte naar beneden brengen. Maar op dit moment ligt de focus op hoe we ervoor kunnen zorgen dat we zoveel mogelijk diamanten en zo veel mogelijk zichthouders op het platform kunnen plaatsen. We weten dat er een uitdaging is met melee in de markt, en het team is nu bezig om uit te werken hoe Tracr nuttig kan zijn voor melee. Het is duidelijk een heel andere uitdaging, want we hebben het over zeer kleine diamanten en een heleboel ervan.

Hebben jullie al de mogelijkheid om onder de 4-grainers op Tracr te zetten?

We hebben de mogelijkheid. Er zijn twee punten. We beginnen met 4-grainers en hoger, omdat daar het grootste deel van de waarde zit. We zullen dat geleidelijk naar beneden brengen naarmate zichthouders aan boord komen en we het volume opschalen.

Los daarvan staat de specifieke kwestie van de melee, met name de echt, echt kleine melee. Het opsporen van elk afzonderlijk stuk melee is een ongelooflijke technische prestatie. Het ontwikkelen van verschillende oplossingen hiervoor is waar we nu aan werken.

Hoe werkte het bij de zichten dit jaar?

We werken al geruime tijd samen met zichthouders. Zij hebben met ons geëxperimenteerd en Tracr getest. We hebben met ongeveer 10 zichthouders gewerkt op de eerste zichtlocatie van dit jaar, in januari, om ze te betrekken. Dus dit was duidelijk lang voordat de geopolitieke problemen begonnen. Er was nog steeds een plan om Tracr op te schalen dat we natuurlijk versneld hebben. We hebben die mensen eind vorig jaar, begin januari binnengehaald. Ze hebben goede ervaringen opgedaan. En nu is het zaak om van hen te leren, maar ook om van de nieuwelingen te leren om het zo frictieloos mogelijk te maken.

En heb je in de latere stadia van dit jaar, na januari, meer zichthouders aan het platform toegevoegd?

Ja, we hebben bij elk zicht meer zichthouders toegevoegd. En nu na deze aankondiging zullen we in een veel sneller tempo meer zichthouders toevoegen. We denken dat het merendeel van de zichthouders in de tweede helft van dit jaar zal worden toegevoegd. Het is een relatief eenvoudig proces om ze toe te voegen. We moeten met hen werken aan hun backend en ervoor zorgen dat ze klaar zijn om te worden geïntegreerd, maar de eigenlijke integratie, hen een “instantie” geven op Tracr, duurt ongeveer 10 minuten. Dus het is relatief eenvoudig en dan kunnen ze aan de slag.

U zei dat u dit een beetje versneld vanwege de geopolitieke situatie. Kunt u daar iets over zeggen?

We hadden een plan om het in de loop van dit jaar in een gestaag tempo op de markt te brengen. Het is duidelijk dat de geopolitiek is veranderd. Kleinhandelaars in Amerika willen zeker zijn dat ze de sancties naleven. Ze willen er zeker van zijn dat hun inventaris beschermd is tegen toekomstige sancties. Ze willen er zeker van zijn dat ze hun klanten die in hun winkel komen en naar diamanten uit bepaalde regio’s vragen, zekerheid kunnen bieden. Belangrijker nog, ze willen zich als bedrijfsleiders op hun gemak voelen met hoe ze hun zaak runnen en wat ze in voorraad hebben en wat ze inkopen. En dat alles dreef ons ertoe om te zeggen: “We hebben de technologie. Laten we het veel sneller op de markt brengen.