De paniek die de diamantwereld dit jaar in zijn greep hield, begint af te nemen nu de gesanctioneerde Russische mijnbouwgigant Alrosa PJSC stilletjes de uitvoer van Russische diamanten heeft hervat tot bijna het niveau van voor de oorlog.

Alrosa is goed voor ongeveer een derde van het wereldwijde aanbod van ruwe diamanten. De sector met een waarde van 80 miljard dollar kwam in beroering toen slijpers en handelaars op zoek gingen naar manieren om in Rusland te blijven kopen. Dit terwijl hun banken geen betalingen konden of wilden financieren. Het plotse tekort aan stenen deed de diamantprijzen de hoogte inschieten. Vooral voor de kleinere en goedkopere edelstenen waarin Alrosa is gespecialiseerd.

Voor 250 miljoen USD aan Russische diamanten per maand

Na maanden van verlamming toen het werd getroffen door sancties van de VS, verkoopt Alrosa nu weer voor meer dan $ 250 miljoen aan diamanten per maand. Dit houdt in dat de verkoop momenteel slechts ongeveer $ 50 tot $ 100 miljoen per maand onder het niveau van voor de oorlog ligt, volgens mensen die vertrouwd zijn met de materie. De verkoop is weer op gang gekomen nu sommige Indische banken beter weten hoe ze transacties in andere munteenheden dan de Amerikaanse dollar moeten vergemakkelijken, aldus personen, die vroegen niet te worden geïdentificeerd.

Het merendeel van de Russische diamanten gaat naar fabrikanten in India, de grootste van een handvol industriële hubs. Daar snijden en slijpen honderden meestal familiebedrijven ruwe stenen tot afgewerkte producten, klaar voor gebruik in oorbellen en verlovingsringen. Alrosa heeft diamanten verkocht aan kopers in India en Europa, meestal in ruil voor roepies, zeiden de bronnen.

Er zijn geen aanwijzingen dat bij de verkoop sancties of wetten zijn overtreden. Maar er heerst nog steeds een wijdverbreid onbehagen over de implicaties van het handelen in Russische goederen, aldus die bronnen. De transacties vinden discreet plaats – zelfs volgens de gesloten-deuren-normen van de beroemde secretieve diamantwereld. Alrosa zelf is gestopt met het publiceren van informatie over zijn verkopen of financiële prestaties.

Een woordvoerder van Alrosa weigerde hierover commentaar te geven.

Opluchting en verlichting op de opwaartse prijsdruk

De terugkeer van één van ’s werelds belangrijkste bronnen van kostbare edelstenen zal een opluchting zijn voor de fabrikanten en handelaars die afhankelijk zijn van deze stenen. De prijzen van ruwe diamanten vertoonden echter al tekenen van verzwakking als reactie op de verslechterende economische vooruitzichten. Dit toegenomen aanbod zorgt voor nog meer zwakte.

De hervatte verkoop laat zien hoe kopers van Russische producten, van olie en gas tot steenkool en aluminium, manieren hebben gevonden om de grondstoffenstroom op gang te houden ondanks de weerslag van de oorlog.

Voor de diamanthandel is er ook een grotere bedreiging voor de reputatie. Als consumenten Russische diamanten willen vermijden, zullen ze misschien helemaal stoppen met kopen. Want de aard van de sector betekent dat het moeilijk is om alle informatie over een specifieke steen bij te houden. Miljoenen verwisselbare edelstenen stromen tussen tientallen handelaren en fabrikanten voordat ze uiteindelijk in de etalage van een juwelierszaak belanden.

Sommige delen van de diamantindustrie hebben zich ingespannen om de Russische productie uit te sluiten. Amerikaanse juweliers Tiffany & Co. en Signet Jewelers Ltd. hebben gezegd dat ze zullen stoppen met het kopen van nieuwe diamanten die in Rusland zijn gedolven. Terwijl landen waaronder de VS hebben geprobeerd om de deze diamanten te laten bestempelen als “conflictdiamanten“, meldde de New York Times.

Naar oplossingen zoeken om Russische diamanten te verhandelen

Indische en Belgische kopers en juwelendetaillisten uit belangrijke markten zoals China en het Midden-Oosten blijven echter graag Russische diamanten kopen. Ze hebben naar oplossingen gezocht nadat banken hun betalingen niet meer konden of wilden verwerken toen de sancties van kracht werden.

Alrosa wordt effectief gecontroleerd door de staat: de federale overheid bezit 33% en lokale overheden 25%. Het bedrijf concurreert wereldwijd met De Beers, dat eigendom is van Anglo American Plc, en de twee bedrijven produceren jaarlijks ongeveer evenveel diamanten.

Na de aanvankelijke chaos als gevolg van de Amerikaanse sancties tegen Alrosa, verlicht de nieuwe stroom van Russische edelstenen snel de krapte op de markt.

In de afgelopen maanden konden geaccrediteerde kopers van De Beers een winst van ongeveer 10% maken door hun aankopen te verhandelen aan andere edelsteenproducenten. Omdat die met een krap aanbod te kampen hadden.

Nu zijn de prijzen voor sommige goederen op de “secundaire” markt – waar handelaren en fabrikanten onderling verkopen – de afgelopen maand sterk gedaald en die marge is nu verdwenen, zeiden de mensen.

De Beers hield de prijzen stabiel op zijn laatste verkoop vorige week. Met de scherpe correctie van de marktprijzen is die korting nu verdampt, waardoor de meeste winstmarges voor zijn kopers zijn verdwenen, melden onze bronnen.