Afbeelding: facebook

Maria Adela Kuhfeldt Rivera, ook bekend als Maria Adela of Adela Serein, had wat onderzoekspublicatie Bellingcat noemde “een exotische achtergrond“.

Het levensverhaal van “Maria Adela Kuhfeldt Rivera” leest als het script van een aflevering van de misdaadserie The Blacklist, en bewijst dat de Sovjet-spionagetechnieken in 2022 weer helemaal terug zijn.

Volgens Bellingcat vertelde Rivera (foto) aan vrienden dat ze in Peru was geboren, uit een Peruaanse moeder en Duitse vader. Haar moeder reisde naar de Sovjet-Unie voor de Olympische Spelen van 1980, maar vertrok toen wegens een noodgeval, waardoor het jonge kind in de Sovjet-Unie strandde.

Adela zei dat ze werd opgevoed door een Russische familie waarmee haar moeder bevriend was, maar haar adoptiemoeder werd zo mishandeld dat ze besloot nooit in Rusland te gaan wonen. In plaats daarvan verhuisde ze, studeerde gemmologie, had een kort huwelijk (haar man zou zijn overleden), werd juwelenontwerpster en opende een chique juwelenboetiek, Serein genaamd, in Napels, Italië, waar ze connecties opbouwde met de elite van de stad.

Serein

In Napels zou ze haar meest succesvolle jaren als spion beleven. Ze dook daar in het leven van de high society en werd in 2015 zelfs secretaris en één van de actiefste leden van een Lions Club, een serviceclub die aan liefdadigheid doet. Daardoor kwam ze in contact met veel Navo-personeel.

Vorige maand meldde Bellingcat in een onderzoek in samenwerking met de Duitse krant Der Spiegel, de Italiaanse krant La Repubblica en het Russische The Insider dat Adela’s echte identiteit de Russische staatsburger Olga Kolobova was, die vermoedelijk een Russische “illegale” of deep-cover spion is.

De site zei dat het Adela ontmaskerde met behulp van een mix van open-source gegevens, openbare gegevens uit Peru (waar Adela ooit probeerde het staatsburgerschap te verkrijgen, maar daar niet in slaagde), uitgelekte Russische databases en interviews met haar vrienden.

Adela registreerde haar juwelenmerk Serein in 2012 in Parijs en richtte later het bedrijf Serein SRL op in Napels.

Volgens Bellingcat, die een reverse image search uitvoerde op de items van Serein, bleken de  “eigen merkjuwelen die in ‘Maria Adela’s’ boetiek werden verkocht en op haar website werden aangeprezen als ‘made in Napoli’ goedkope juwelen te zijn die bij Chinese online groothandelaars waren gekocht.

Adela, die werd omschreven als “glamoureus en onberispelijk gekleed“, woonde ten minste één juwelenbeurs bij – Jewellery Arabia – waar ze volgens een Facebook-post van Serein manchetknopen aanbood aan de inmiddels overleden prins Khalifa bin Salman Al Khalifa, de premier van het Koninkrijk Bahrein. Ze vertelde een vriendin ook dat ze juwelententoonstellingen in Zwitserland en Duitsland had bijgewoond.

Adela was niet bereikbaar voor commentaar, en blijkbaar is er niet veel meer van haar vernomen sinds september 2018, toen ze naar verluidt een enkele vlucht nam van Napels naar Moskou, kort nadat Bellingcat enkele Russische agenten met vergelijkbare paspoortnummers had ontmaskerd.

In november 2018 plaatste ze een Facebook-post die zinspeelde op “chemo“. “Alles missen maar proberen te ademen,” schreef ze. “Bedankt aan alle mensen die de afgelopen 5 maanden niet gestopt zijn met mij te ‘bombarderen’ met berichten!!!“.

In december 2021 stuurde ze blijkbaar een WhatsApp-tekst naar één van de vrienden die ze in haar juwelendagen had gemaakt: “Er zijn veel dingen die ik niet kan en nooit zal kunnen uitleggen! Maar ik mis je heel erg.

De Russische ambassade in Italië reageerde op het onderzoek met een sarcastische cartoon, met daaronder de tekst: “Als je overal Russische spionnen ziet opduiken, dan lees je vast te vaak La Repubblica.