Sergey Ivanov, de CEO van het Russische staatsbedrijf Alrosa, is een van de belangrijkste mensen in de wereld van de diamant. Op bezoek in diamanthoofdstad Antwerpen stond hij voor het eerst de buitenlandse pers te woord.

Dit is een samenvatting uit het interview van Sergey Ivanov door de zakenkrant De Tijd.Sergey Ivanov

Tijden veranderen. Enkele jaren geleden verkocht de Russische overheid een deel van haar belang in Alrosa om het oplopende begrotingstekort aan te zuiveren. Hoewel een verdere privatisering voorlopig niet op de agenda staat, houden analisten daar voor de komende jaren al rekening mee. Die nieuwe realiteit gaat gepaard met een nieuwe openheid. Ivanov, nog maar 37 en na een blitzcarrière in het bankwezen vorig jaar tot CEO benoemd, moet die nieuwe wind belichamen. En dus is hij bij een bezoek aan de diamanthoofdstad Antwerpen voor het eerst in het bestaan van Alrosa bereid een interview te geven aan de buitenlandse pers.

“Overal waar ik verantwoordelijkheid heb gedragen, is de omzet verdrievoudigd. Voor alle duidelijkheid: dat zal ik bij Alrosa niet kunnen overdoen. De vraag naar diamant zal de komende jaren nog wel toenemen, maar dit is veel meer een voorspelbare langetermijnbusiness dan bijvoorbeeld de financiële wereld.”

Dat Sergey Ivanov zijn eerste buitenlandse interview aan een Belgische krant geeft, is niet toevallig. Antwerpen is en blijft een cruciale schakel in de wereldhandel van diamant. Of die positie niet onder druk staat, met de opkomst van nieuwe diamantcentra als India en Dubai? “Dat India aan belang heeft gewonnen, valt niet te ontkennen“, zegt Sergey Ivanov. “Zo’n 90 procent van de wereldwijde diamantproductie wordt daar geslepen. Maar die diamanten passeren wel eerst via Antwerpen, waar ze worden gesneden. En ook voor ze naar de VS – nog steeds de grootste afzetmarkt voor diamanten – worden verscheept, passeren ze hier ze vaak. Antwerpen is en blijft de belangrijkste diamanthub ter wereld. We doen hier jaarlijks voor 2 miljard dollar zaken. Van onze 56 sightholders (diamantjargon voor langetermijnklanten, red.) zitten er 22 in Antwerpen.

De sleutel tot het Antwerpse succes lijkt iets te zijn waar het andere sectoren wel eens aan ontbreekt: stabiliteit. “Door de lange geschiedenis van diamanthandel vind je hier infrastructuur, logistiek en veiligheid. Je kan hier correct en veilig diamanten verkopen, in een comfortabele omgeving. België tikt als een Zwitserse horloge.

De Belgische overheid doet er ook alles aan om die status te bewaken, onderstreept Ivanov. “Ik heb het gevoel dat de Belgische overheid de Antwerpse diamantsector vooruitstrevend en competitief probeert te houden.

“De Belgische overheid heeft ook de juiste beslissing genomen met de invoering van de karaattaks. Die geeft fiscale stabiliteit, wat in Dubai en India vaak ontbreekt.”

Hoge kosten en een omzet onder druk, die vervelende cocktail dwong Sergey Ivanov al bij zijn aanstelling de broeksriem aan te halen. De jonge CEO verlaagde zijn eigen verloning met 20 procent als signaal aan de hele organisatie dat er geen taboes bestaan. Vorig jaar werd voor 150 miljoen dollar bespaard bij Alrosa, het begin van meer.

Sinds 2015 is Alrosa lid van de Diamond Producers Association (DPA), de internationale sectorfederatie. Daar wordt nagedacht over nieuwe manieren om diamant aan te prijzen. Een van de pistes is diamant los te koppelen van de aloude verstrengeling met romantiek, al heeft die de sector de voorbije decennia geen windeieren gelegd. Maar nu er minder getrouwd wordt, is een bredere marketing nodig, stelt Sergey Ivanov. “We moeten proberen meer in te spelen op emoties in het algemeen. Met het achterliggende idee: bij elke belangrijke gebeurtenis in het leven hoort een diamant die even zeldzaam is als het moment.”