Signet Jewelers heeft leveranciers laten weten dat het niet langer metalen en diamanten van Russische oorsprong zal kopen.

De aankoop van edelstenen, zilver, goud en platina van gesanctioneerde bedrijven of personen draagt “waarschijnlijk bij tot de voortdurende schendingen van de mensenrechten en het conflict in Oekraïne“, aldus de Amerikaanse detailhandelaar afgelopen woensdag in een brief aan leveranciers.

Het verzoek om te stoppen met het leveren van dergelijke koopwaar geldt voor leveranciers, zelfs als ze actief zijn in landen die geen sancties tegen Rusland hebben ingesteld, aldus de brief. De juwelier heeft leveranciers ook gevraagd te verklaren dat er geen diamanten of edele metalen van Russische oorsprong, gekocht na 24 februari – het begin van de oorlog van Rusland in Oekraïne – aanwezig zijn in Signet-producten. Dit beleid zal van kracht blijven “totdat een internationale consensus is bereikt dat de schendingen van de mensenrechten zijn opgehouden, en Signet u daarvan op de hoogte stelt“, zo luidt het verder in de brief.

Een woordvoerder van Signet weigerde te verduidelijken hoe het bedrijf “Russische oorsprong” definieert. De recente Amerikaanse sancties op de invoer van diamanten staan Amerikaanse bedrijven nog steeds toe goederen uit het land te kopen, zolang deze in een ander land zijn geslepen en geslepen.

Eerder deze maand heeft de detailhandelaar – een contractklant van Alrosa – zakelijke interacties met entiteiten in Russische handen opgeschort.

Signets directe aankopen bij Alrosa en zijn inkoopregeling in Rusland vertegenwoordigen geen significant deel van zijn activiteiten“, zei het bedrijf donderdag in een beursdossier. De bredere impact van verstoringen in de toeleveringsketen “kan echter van invloed zijn op het vermogen van Signet’s leveranciers om Signet te voorzien van verantwoord ingekochte diamanten die zijn gedolven door andere bedrijven of in andere landen,” voegde het bedrijf eraan toe.

Signet, dat eigenaar is van de winkelketens Kay Jewelers, Zales en Jared, heeft als zichthouder van De Beers andere bronnen voor ruwe diamanten, zei CEO Virginia Drosos vorige week in een earnings call. Het heeft ook zeven productiefaciliteiten in India die exclusief voor het bedrijf werken en het bezit er nog een in Botswana, voegde ze eraan toe.

Groter marktaandeel

De situatie weerhield Signet er niet van om donderdag in zijn omzetbericht voor het hele jaar een positieve marktvisie te presenteren.

De inkomsten stegen met 50% tot $7,83 miljard voor de 12 maanden eindigend op 29 januari. De nettowinst kwam uit op $769,9 miljoen, vergeleken met een verlies van $15,2 miljoen in het voorgaande jaar. Het resultaat verhoogde het marktaandeel van Signet in de VS naar 9,3%, aldus het bedrijf.

De verkoop in het vierde fiscale kwartaal, dat ook het kerstseizoen omvat, steeg met 29% j-o-j tot $2,81 miljard, terwijl de winst met 24% steeg tot $314,3 miljoen. De verkoop voor het huidige fiscale jaar zou kunnen oplopen tot $8,25 miljard, voorspelde het management.

De retailer voorspelde echter wel een mogelijke impact van de stijgende inflatie.

Diamant- en goudkosten begonnen meer dan gebruikelijk te stijgen in januari 2022, maar hadden geen betekenisvolle impact op Signet’s merchandise kosten in het (fiscale) vierde kwartaal,” merkte het bedrijf op in zijn rapport. “Diamant- en goudkosten bleven stijgen in februari en maart in een tempo dat volgens Signet vergelijkbaar was met de consumentenprijsindexen in dezelfde tijdsperioden.